Netflix-film er topscorere ved Golden Globe-nomineringer

To Netflix-film er løbet med flest nomineringer til de eftertragtede Golden Globe-statuetter, som Hollywood Foreign Press Association står for at uddele.

Det står klart mandag eftermiddag dansk tid, hvor nomineringerne er blevet offentliggjort.

Filmen “Marriage Story”, som for nylig er kommet på den danske Netflix-tjeneste, er nomineret til seks priser, herunder bedste drama.

Martin Scorceses nye gangsterfilm på Netflix, som har en længde på tre en halv time, “The Irishman”, er nomineret til fem priser.

Også Quentin Tarantinos anmelderroste “Once Upon a Time in Hollywood” klarer sig godt med fem nomineringer.

Netflix’ fremfærd ved de store film- og tv-prisuddelinger er ifølge filmjournalist og -kritiker Casper Hindse ikke tilfældig.

– Pengene i filmbranchen er ved at skifte hænder. Det er Netflix, der har pengene i øjeblikket. Og det er Netflix, der giver enorm kreativ frihed til dem, de sætter til at lave film.

– Det er en udvikling, der har været i gang i et stykke tid. I år kunne det godt tyde på, at Netflix for alvor banker på til at tage hele molevitten, siger Casper Hindse.

HBO-serien “Killing Eve” med danske Kim Bodnia i en større birolle er nomineret i kategorien for bedste dramaserier.

Men i kategorien for bedste udenlandske film blev det danske håb “Dronningen” med Trine Dyrholm i hovedrollen forbigået.

Golden Globe-priserne bliver ofte brugt som et slags pejlemærke for, hvordan det går, når der senere skal uddeles oscarstatuetter.

Men alt håb er ikke ude for “Dronningen”, vurderer Casper Hindse.

– Oscarakademiet består af mange tusind mennesker, der skal nominere, mens Golden Globe bliver uddelt af Hollywood Foreign Press Association, som er ganske få mennesker.

– Men vi kan godt sige, at på den liste over nomineringer, der er til Golden Globe, er der nogle stærke film i den udenlandske kategori. Så det bliver svært for “Dronningen” at liste sig med til oscaruddelingen, siger han.

Den 77. udgave af Golden Globe-uddelingen finder sted 5. januar 2020. To dage efter kan der ikke længere stemmes på, hvem der skal nomineres til en Oscar.

/ritzau/AFP