Medie: Prodemokrater vinder jordskredssejr i Hongkong

Prodemokratiske kræfter får massiv opbakning ved søndagens distriktsvalg i Hongkong i en sand jordskredssejr.

I alt 390 af 452 pladser i Hongkongs distriktsråd går til prodemokratiske kandidater, oplyser lokalmediet RTHK ifølge Reuters.

Ifølge RTHK mangler kun en enkelt plads endnu at blive fordelt.

Tidligere var alle 18 råd under kontrol af kandidater, som støtter det kinesiske styre. I alt mister kandidater, som støtter styret, ifølge RTHK 240 pladser i distriktsrådene sammenlignet med valget i 2015.

Resultaterne kan ses som et tegn på, at Hongkongs vælgere i høj grad står bag den protestbevægelse, der har præget byen i de seneste fem måneder, skriver nyhedsbureauet dpa.

Valgdeltagelsen har været rekordhøj, særligt i de distrikter, der har været præget af demonstrationer. 71,2 procent af Hongkongs vælgere har stemt, viser tal fra valgkommissionen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er omkring dobbelt så mange som ved det seneste valg til de lokale distriktsråd for fire år siden. Her stemte 1,47 millioner vælgere, mens tallet søndag var oppe på knap 2,9 millioner en time inden lukketid.

– Den høje valgdeltagelse afspejler helt bestemt Hongkong-indbyggernes håb om reelle direkte valg, siger en vælger, den 30-årige Tsz ifølge Reuters.

Hongkong har været præget af til tider voldsomme demonstrationer i de seneste fem måneder. Men i løbet af valgdagen var der roligt i gaderne.

Sådan lyder meldingen også fra Niko Grünfeld, der er dansk valgobservatør i Hongkong.

– Jeg havde frygtet det værste, men alt foregik rimeligt fredeligt og roligt. Og ud fra de observationer, vi har, så ser det også ud til at valget er foregået efter demokratiske principper, siger han tidligt mandag morgen til Ritzau.

Han fortæller, at protesterne i høj grad har været sat på hold i forbindelse med valghandlingen. For mange aktivister frygtede, at Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, ville lukke valgstederne, hvis der udbrød uro.

Carrie Lam håber, at roen i forbindelse med valghandlingen vil fortsætte.

– Jeg håber, at denne stabilitet og ro ikke kun gælder for dagens valg, men at den også viser, at alle ønsker, at Hongkong ikke ryger ud i en kaotisk situation igen, sagde hun, da hun afgav sin stemme.

Hun lovede, at hendes regering fremover vil lytte mere til de synspunkter, der kommer fra distriktsrådene.

Normalt er der ikke stort fokus på distriktsvalget i Hongkong. Tidligere er der hovedsageligt blevet valgt kandidater, der bakker op om den kinesisk støttede regering i Hongkong.

Distriktsrådene beskæftiger sig med hverdagsopgaver såsom indsamling af skrald og byplanlægning.

Prodemokratiske kandidater håber at et godt valgresultat kan sende et tydeligt budskab til Carrie Lam og hendes regering.

Flere vælgere giver udtryk for, at lokalvalget for første gang har fået en betydning for dem.

– Ved sidste valg var der kun pro-kinesiske kandidater i vores distrikt. Denne gang var der også en demokratisk kandidat. Noget har ændret sig, siger en 26-årig unavngiven vælger til dpa.

/ritzau/