Forsker: Koalaen er under massivt pres

Koalabjørnene i Australien er blevet hårdt ramt af skovbrande og lange perioder med tørke.

Derfor meldes koalaen nu funktionelt uddød. Det skriver magasinet Forbes.

Men koalaen har længe været en presset art, der har haft svære livsvilkår i Australien, fortæller Elizabeth Heather Jakobsen Neilson, der forsker i koalaer og eukalyptustræer på Københavns Universitet.

– Vi har de seneste år set et faldende antal af koalaer i det fri. Det skyldes blandt andet, at der for eksempel er blevet anlagt veje gennem koalaernes habitat, der betyder, at de har haft svært ved at bevæge sig rundt.

– Konsekvenser af klimaforandringerne er også blevet tydeligt. Over en periode på ti år kan vi se, at koalaerne har mange sygdomstilfælde, og der er færre fødsler af koalaer, siger hun.

Funktionelt uddød betyder, at en arts population er blevet så lille, at den ikke længere spiller nogen afgørende rolle i økosystemet og ikke længere er levedygtig.

Men det betyder ikke, at de er helt uddøde, understreger Elizabeth Heather Jakobsen Neilson.

– Der er stadig koalaer, men chancen for, at de få koalaer, der er tilbage, vil overleve, er ikke stor. Derfor skal der gøres noget, hvis arten skal overleve, siger hun.

Ifølge Deborah Tabart, formand for Australiens Koalafond, er cirka 1000 koalaer døde i skovbrandene. Brandene har desuden udryddet store dele af koalaernes habitat.

/ritzau/