Dansk studerende i Hongkong: Nu rejser jeg

Den 23-årige danske studerende Johan Schack Petersen er på udveksling på The Chinese University of Hongkong.

Men efter flere dage med voldsomme uroligheder på universitetet rejser han nu væk.

Siden fredag har der været voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter på universitetet, der ifølge Johan Schack Petersen skyldes en udbredt utilfredshed med politiets håndtering af demonstrationerne.

– Mange er vrede over politiets indtrængen på universitetet, og derfor er universitetet nærmest blevet en fæstning. Der er kun fire indgange til universitetet, og dem har folk belejret, siger han.

Johan Schack Petersen studerer erhvervsøkonomi på CBS i Danmark, men har siden august været på udveksling på The Chinese University of Hongkong.

Han beretter om, at urolighederne har taget meget til tirsdag og onsdag.

– Det ligner en krigszone. Folk laver spyd, og der ligger sten i store bunker til at kaste efter politiet. Universitetet er blevet omdannet til en fæstning.

– Vi har fået fortalt, at vi ikke bør drikke vandet fra hanen, da der er kommet tåregas i systemet. Selv om der er mange, der hjælper de studerende, er det ikke en holdbar situation for os, siger han.

Undervisningen har de seneste dage været midlertidigt aflyst på grund af urolighederne.

Men onsdag modtog Johan Schack Petersen og de andre studerende på universitetet en mail om, at al undervisningen resten af semesteret er aflyst.

Det fik Johan Schack Petersen til at tage beslutningen om at forlade universitetet.

Han planlægger et par dage hos nogle danskere inde i Hongkong for derefter at drage videre, men han venter et stykke tid med at vende tilbage til Danmark.

Det er endnu uvist, hvordan han kommer til at afslutte sit igangværende semester.

Johan Schack Petersen fortæller desuden, at de fleste internationale studerende allerede er rejst fra universitetet onsdag nat dansk tid.

Demonstrationerne i Hong Kong begyndte i juni som følge af et kontroversielt lovforslag. Forslaget ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Det er siden blevet droppet.

Protesterne er dog i stor stil fortsat på gaderne. Senest er skoler tirsdag blevet lukket i Hongkong – og altså også The Chinese University of Hongkong, der ligger 30 kilometer nord for centrum af Hongkong.

/ritzau/