Hongkong-leder efter ny uro: Demonstranter er folkets fjende

Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, kritiserer hårdt de demonstranter, der er endt i voldsomme sammenstød med politiet den seneste tid.

Det sker mandag kort efter nye uroligheder i den særlige region.

En maskeret demonstrant blev søndag skudt i brystet af politiet. Han blev meldt i kritisk tilstand, men er mandag uden for livsfare. Det oplyser politiet ifølge den amerikanske tv-station CNN.

Protesterne har været i gang i Hongkong i flere måneder.

Og ifølge Hongkong-leder Carrie Lam retfærdiggør demonstranternes krav ikke længere de voldelige sammenstød, der præger regionen.

Hun tilføjer mandag, at demonstranterne nu er folkets fjende.

Ud over skyderiet udspillede en anden voldsom scene sig mandag i Hongkong. Her blev en mand overhældt med benzin af en maskeret person, inden der blev sat ild til ham. Episoden blev filmet af flere og lagt på nettet.

Demonstrationerne i Hongkong begyndte oprindeligt i juni som følge af et kontroversielt lovforslag. Forslaget ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Det er siden blevet droppet.

Protesterne er dog i stor stil fortsat på gaderne.

Mange har også holdt fem fingre i luften. En finger for hvert krav, som demonstranterne stiller til Hongkongs regering.

Ud over tilbagetrækningen af lovforslaget forlanger de, at Carrie Lam træder tilbage. Derudover skal politivold undersøges, fængslede demonstranter skal løslades, og befolkningen skal have større demokratisk frihed.

Hongkong hører under Kina som en særlig selvstyrende region, der har delvist selvstyre under devisen “ét land – to systemer”.

/ritzau/AFP