General Francos grav flyttet trods splittelse i befolkningen

Den spanske general Francisco Francos jordiske rester blev torsdag fjernet fra et stort mausoleum uden for Madrid, hvor de har været begravet siden 1975.

Tv-optagelser fra mindekomplekset De Faldnes Dal viste Francos kiste blive båret væk af otte familiemedlemmer.

Spaniens højesteret afgjorde i september, at Francos grav kan flyttes. Der var fuld enighed om afgørelsen blandt de seks dommere.

Sagen om flytningen af gravstedet har splittet den spanske befolkning, som har forskellige holdninger til Franco.

Francos familie havde modsat sig, at den tidligere fascistiske leders grav flyttes fra De Faldnes Dal, hvor der ligger anslået 34.000 ofre for Den Spanske Borgerkrig.

Beslutningen om den omstridte flytning af graven blev meldt ud i 2018. Spaniens socialistiske regering begrundede beslutningen med, at den ikke ville “fortsætte med at glorificere diktatoren”.

– En offentlig hyldest til en diktator var mere end en anakronisme, det var en fornærmelse mod vort demokrati, siger Spaniens fungerende premierminister, Pedro Sanchez, torsdag.

– At stoppe den (hyldest, red.) var en pligt for de generationer, der ikke voksede op med traumet fra borgerkrigen og diktaturet, siger Sanchez.

Francisco Franco stod i spidsen for Spanien fra 1939, hvor han vandt Den Spanske Borgerkrig. Han var landets leder frem til sin død i 1975.

Den spanske regering vil lave området om til et mindested for fascismens ofre.

De Faldnes Dal blev i sin tid bygget af fanger, der var modstandere af Franco. Det blev opført mellem 1940 og 1959.

Francos kiste vil i helikopter blive fløjet til kirkegården Mingorrubio-El Pardo, hvor den vil blive begravet igen ved en privat ceremoni for familien.

Francos kone, Carmen Polo, er begravet i et mausoleum på kirkegården Mingorrubio-El Pardo.

/ritzau/Reuters