Bolivias Morales: Jeg har vundet præsidentvalg

Bolivias præsident gennem en årrække, Evo Morales, siger torsdag, at han har vundet præsidentvalget i første valgrunde.

– Vi vandt præsidentvalget i første runde, siger Morales, der kalder sin modstander Carlos Mesa for “forbryder”.

Det sker efter flere dages massive demonstrationer mod resultatet af præsidentvalget, der blev afholdt søndag. Der har været stor usikkerhed om stemmeoptællingen.

Da 96 procent af stemmerne var talt op tirsdag, stod Morales ifølge nyhedsbureauet Reuters til at få 9,36 procentpoint flere stemmer end oppositionskandidaten Carlos Mesa.

Morales siger til sine kritikere, som ventes at optrappe protesterne, at de kan lade valgresultatet undersøge af en observatørgruppe fra den regionale samarbejdsorganisation OAS.

– Jeg beder til, at valresultatet bliver respekteret, siger Morales, der erklærer sig parat til at gå ud i en anden runde, hvis en fintælling af stemmerne indebærer det.

Det kræver en sejr på ti procentpoint til nærmeste forfølger for at undgå en anden valgrunde i præsidentvalget.

Den 60-årige præsident kan med et fornyet mandat blive på posten indtil 2025.

Morales blev som den første af Bolivias oprindelige folk valgt som præsident i 2005. Han har hidtil vundet i første valgrunde i alle præsidentvalg, han har stillet op i.

Morales er tidligere kokabonde og leder i den venstreorienterede fagbevægelse.

Som præsident for Sydamerikas fattigste land har han skabt både politisk og økonomisk stabilitet.

Men støtten til ham er svundet ind de seneste år. Det skyldes en stagnerende økonomisk vækst samt bekymringer vedrørende korruption.

Morales’ nærmeste rival, Carlos Mesa, var selv præsident fra 2003 til 2005. Han har kritiseret Morales for at have sat sig tungt på landets statslige organer.

/ritzau/Reuters