Tyrkiet og Rusland aftaler fælles patruljer i det nordlige Syrien

Tyrkiet og Rusland har tirsdag under et møde i den russiske by Sotji aftalt, at de skal gennemføre fælles patruljer i et bælte ved grænsen i det nordøstlige Syrien.

Det oplyser udenrigsminister Sergej Lavrov efter mødet mellem præsident Vladimir Putin og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Samtidig har Tyrkiet givet tilsagn om at forlænge sin våbenhvile i den såkaldte sikre zone i det nordøstlige Syrien. Den kurdiske milits YPG har yderligere 150 timer til at rømme området. Det svarer til lidt over seks dage.

Men kurderne har tirsdag fortalt USA, at YPG allerede har forladt området.

Det oplyser en amerikansk embedsmand ifølge AFP.

Redur Kalil, der repræsenterer kurderne i det nordøstlige Syrien, siger, at kurderne fuldt ud har levet op til aftalen om våbenhvile, som USA og Tyrkiet blev enige om at sætte i værk i sidste uge.

Den ville formelt udløbe tirsdag aften.

– Vi har fuldt ud overholdt betingelserne for våbenhvileaftalen. Vi har trukket alle vore militær- og sikkerhedsstyrker væk fra området, hvor der er militære operationer. Lige fra Ras al-Ain i øst til Tell Abyad i vest, siger han.

Zonen er et bælte langs Syriens nordøstlige grænse, som Tyrkiet vil gøre til et sikkert område.

Beskeden om, at Rusland og Tyrkiet i fællesskab vil patruljere i zonen i det nordøstlige Syrien, kommer næsten samtidig med, at den tyske forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer, har foreslået, at Europa stiller med en militær styrke til at overvåge den sikre zone.

Den tyrkiske hær krydsede for lidt over to uger siden ind i Syrien, for at drive YPG tilbage. Tyrkiet omtaler kurderne som terrorister.

YPG og den lokale kurdiske ledelse i det nordøstlige Syrien har været USA’s allierede i kampen mod Islamisk Stat og det selvudråbte kalifat i Syrien og Irak.

Præsident Donald Trump gav alliancen et banesår, da han tidligere på måneden meddelte, at en amerikansk styrke på mindre end 2000 soldater ville blive trukket ud af det nordøstlige Syrien.

Styrken havde samarbejdet med YPG i kampen mod Islamisk Stat.

/ritzau/dpa