Taiwan lukker skoler forud for voldsom tyfons ankomst

Taiwan har mandag lukket flere skoler, idet en kraftig tyfon ventes at ramme den nordlige del af østaten senere på dagen.

Det oplyser den taiwanske vejrtjeneste.

Også flere af Taiwans finansielle markeder er lukket ned forud for tyfonens ankomst, ligesom at mange luftfartsselskaber har aflyst flyvninger i området.

Tyfonen, der har fået navnet Mitag, er af Taiwans vejrtjeneste kategoriseret som en kategori 4-storm, hvilket er det næsthøjeste niveau på skalaen.

Meteorologer advarer om oversvømmelser og voldsomme vindstød.

Det ventes, at Mitag vil ramme kysten i det nordøstlige amt Yilan med vindstød på op til 162 kilometer i timen.

Mandag morgen lokal tid bevæger Mitag sig over havet i en nord-nordvestlig retning med 27 kilometer i timen. Det ventes, at tyfonen vil øges i styrke, når den nærmer sig land.

Den taiwanske vejrtjeneste har udsendt advarsler om store mængder regn og kraftig vind omkring hovedstaden Taipei, den nordlige havneby Keelung samt en række amter i den nordlige del af østaten.

Vejrtjenesten har ligeledes udsendt advarsler til søfarende omkring Taiwan.

– Tyfonen Mitag rammer snart Taiwan. Vær venlig at være opmærksomme på jeres sikkerhed og forbered jer på tyfonens ankomst, skriver premierminister Su Tseng-chang på Facebook.

Adskillige fly- og færgeafgange er blevet aflyst, mens mange motorveje på tværs af østaten er lukket af frygt for jordskred og oversvømmelser.

Ifølge prognoserne ventes tyfonen at nærme sig den kinesiske storby Shanghai tirsdag.

Tyfoner rammer med jævne mellemrum Taiwan, Kina, Filippinerne og Japan i anden halvdel af året. Her samler de kræfter over det varme vand i Stillehavet og Det Sydkinesiske Hav.

I 2009 dræbte tyfonen Morakot næsten 700 mennesker i Taiwan. De fleste omkom i jordskred.

/ritzau/Reuters