Syriens nye forfatningsudvalg samles i Schweiz i oktober

Det udvalg, som skal udarbejde en ny forfatning for Syrien, skal mødes i Genève i Schweiz den 30. oktober, næsten otte år efter at borgerkrigen brød ud.

Det fremgår af et dokument om regler og procedurer for processen, der er offentliggjort af FN-generalsekretær António Guterres’ kontor lørdag.

Udarbejdelsen af en ny forfatning er et nøgleelement i en bredere politisk proces, der vil omfatte FN-overvågede valg for at afslutte konflikten.

Udvalget kommer til at bestå af 150 medlemmer, herunder 50 repræsentanter fra regeringen, 50 medlemmer af oppositionen samt civile udvalgt af FN’s særlige udsending til Syrien, norske Geir Pedersen.

Ud af de 150 medlemmer vil 45 blive udpeget til et mindre udvalg i lige store andele af repræsentanter fra regeringen, oppositionen og civilsamfundet.

Det mindre udvalg får til opgave at udarbejde de forfatningsmæssige forslag. Et forslag kræver støtte fra mindst tre fjerdedele af det store udvalgs medlemmer for at kunne blive stemt igennem.

Under sin tale ved FN’s Generalforsamling i New York lørdag fremsatte den syriske udenrigsminister, Walid al-Moallem, en række krav til udvalget. Blandt andet må der ikke gælde forhåndsbetingelser eller en tidslinje.

Yderligere kræver udenrigsministeren en øjeblikkelig tilbagetrækning af udenlandske soldater fra Syrien.

I samme ombæring understregede Walid al-Moallem, at Syrien har ret til at handle, hvis ikke de udenlandske styrker forlader landet.

– USA og Tyrkiet opretholder en ulovlig militær tilstedeværelse i det nordlige Syrien, sagde Walid al-Moallem lørdag gennem en oversætter.

– Udenlandske styrker, der opererer på vores territorier uden vores tilladelse, er besættende styrker og må trække sig tilbage øjeblikkeligt.

Beslutningen om en ny syrisk forfatning blev truffet på en konference i Rusland i januar 2018, men hidtil har der ikke været enighed om, hvem der skal sidde i forfatningsudvalget.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, og hans regime ønsker desuden kun at ændre ved den nuværende forfatning, mens oppositionen vil have en helt ny.

Krigen i Syrien har varet i otte år. Den har kostet mindst 370.000 mennesker livet og sendt omkring halvdelen af landets befolkning på flugt fra deres hjem.

/ritzau/dpa