Puerto Rico får sin tredje guvernør på bare seks dage

Puerto Ricos justitsminister, Wanda Vázquez, er onsdag svoret ind som ny guvernør for det selvstyrende amerikanske territorium.

Det sker, bare timer efter at Puerto Ricos Højesteret afgjorde, at udnævnelsen af Pedro Pierluisi som guvernør fem dage forinden var forfatningsstridig.
Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Pedro Pierluisi blev fredag i sidste uge svoret ind som guvernør i Puerto Rico uden samtykke fra øens Senat. Det skete, dagen efter at guvernør Ricardo Rosselló havde meddelt sin afgang som følge af store protester mod ham.
Men nu har Puerto Ricos Højesteret altså afgjort, at den lov, der tillod Pedro Pierluisi at blive udpeget til guvernør, strider mod forfatningen.
Wanda Vázquez, der var næste person i rækken til den prestigefulde toppost, har tidligere udtalt, at hun ikke ønsker guvernørjobbet. Men efter onsdagens højesteretsafgørelse er hun gået med til det.
I en video onsdag eftermiddag insisterede Pedro Pierluisi dog fortsat på, at hans udnævnelse ikke var forfatningsstridig, men sagde samtidig:
– Ikke desto mindre – Højesterets afgørelse taget i betragtning – er jeg nødt til at trække mig og i stedet give min opbakning til Puerto Ricos justitsminister, Wanda Vázquez.
Ledsaget af sin mand, dommer Jorge Díaz, og datter blev Wanda Vázquez svoret ind tidligt onsdag aften lokal tid.

– Jeg vil fortsætte med at fokusere på at hjælpe vores folk med at genfinde deres vej på en ordentlig og fredelig måde, siger hun ifølge nyhedsbureauet AP.
Højesterets enstemmige afgørelse kan ikke appelleres.
Udnævnelsen af Wanda Vázquez ventes at udløse en ny bølge af demonstrationer, da mange puertoricanere ikke ønsker hende som guvernør.
/ritzau/