Tyskland afviser at deltage i USA-ledet mission nær Iran

Tyskland vil ikke deltage i en amerikansk ledet militærmission i Hormuzstrædet nær Iran.
Det siger den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ifølge nyhedsbureauerne dpa og Reuters.
Der findes ikke en militær løsning på konflikten, fastslår Maas under et besøg i Polen.
Ministeren tilføjer, at Tyskland ønsker at undgå en yderligere optrapning af den i forvejen spændte situation i området omkring Hormuzstrædet.

– Tyskland vil ikke deltage i den flådemission, der er præsenteret og planlagt af USA, siger han.
For nylig oplyste USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, at den amerikanske regering har bedt flere lande om at slutte sig til USA, Storbritannien og Frankrig i en mission, der skal sikre skibstrafikken gennem strædet.

Missionen skal også “bekæmpe iransk aggression”, lyder det ifølge Reuters i det amerikanske oplæg.
Danmark er også blevet bedt om at hjælpe. I sidste uge meddelte Udenrigs- og Forsvarsministeriet, at regeringen ser “positivt” på at støtte flådemissionen.
USA har på det seneste optrappet sin militære tilstedeværelse i området ved Hormuzstrædet mellem Den Persiske Golf og Omanbugten.
Forholdet mellem USA og Iran er blevet forværret, efter at USA trak sig ud af atomaftalen med Iran for godt et år siden og genindførte sanktioner mod Iran.
USA’s europæiske allierede er uenige med præsident Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af aftalen. Og landene har været tøvende over for at slutte sig til en mission, der risikerer at øge spændingerne yderligere.

De seneste måneder er spændinger taget til efter angreb mod olietankskibe ud for Irans kyster.
/ritzau/