Tyske foretagender udbygger Israels Holocaust-museum

Fodboldklubben Borussia Dortmund er med til at donere millioner til Israels Yad Vashem museum.

Fem af Tysklands største foretagender – deriblandt Daimler, Volkswagen og fodboldklubben Borussia Dortmund, donerer hver en million euro (omkring 7,5 million kroner) til Israels Yad Vashem museum.

Museet er det officielle mindesmærke for de jødiske ofre for Holocaust, og donationerne går til udvikling af faciliteter, som skal huse og styrke dokumentationen omkring Holocaust.

I Borussia Dortmund, som er Tysklands eneste børsnoterede fodboldklub, siger den administrerende direktør, Carsten Cramer, at klubben vil bidrage til viden om Holocaust og til mindet om de seks millioner jøder, som blev dræbt af Nazistyskland.

Han tilføjer, at donationen også skal bidrage til bekæmpelse af antisemitisme i dag.

Også de tyske statsbaner, Deutsche Bahn og landets største bank, Deutsche Bank, er med til at donere til opførelsen af den nye museumsafdeling og dokumentationscenter, "Shoah Heritage Collections Campus."

Den skal ifølge planen åbne i 2021.

Siden museet Yad Vashem blev åbnet i 1953 har det indsamlet over 210 millioner dokumenter, 500.000 fotografier, 131.000 vidneudsagn fra overlevende, 32.400 genstande og 11.500 kunstværker.

Museet blev etableret i henhold til en særlig lov om Yad Vashem, som blev vedtaget i det israelske parlament, Knesset.

I Borussia Dortmund siger bestyrelsesformand Hans-Joachim Watzke, at fodbold kan spille en meget vigtig rolle i kampen mod antisemitisme og racisme.

– Vi må sende et meget klart signal til vort samfund, pointerer han.

Udbygningen af verdens største mindesmærke for Holocausts ofre ventes indledt i august.

/ritzau/dpa