Støjberg satser på ny grænseaftale inden valg

Støjberg vil ikke give et bud på, hvor mange flere vagter der skal til i ny aftale for EUs ydre grænser.

Det ser ud til, at EU-landene snart bliver enige om en model til at få styrket unionens ydre grænser markant.

Det er meldingen fra udlændingeminister Inger Støjberg (V) efter et ministerrådsmøde i Bruxelles torsdag eftermiddag.

– Jeg er meget sikker på, at vi meget snart når til enighed, lyder det fra ministeren.

Der har været lidt usikkerhed om, hvorvidt parterne ville nå at finde hinanden inden valget til Europa-Parlamentet, der løber af stablen fra den 23. maj til den 26. maj.

– Jeg tror, det kommer på plads inden EP-valget. Det er jo nødvendigt, at vi får en styrket kontrol med de ydre grænser. Vi er nødt til at have bedre styr på, hvem der kommer ind i Europa, siger Inger Støjberg.

EU-Kommissionen har tidligere meldt ud, at man vil have 10.000 grænse- og kystbetjente på plads til at vogte EUs ydre grænser.

Men den danske minister ønsker ikke at lægge sig fast på noget tal.

– Jeg skal ikke stå og give et bud på, hvor mange politifolk der skal til. Men der er ingen tvivl om, at der skal en styrket kontrol til, siger Inger Støjberg.

Mens en ny grænseaftale efter alt at dømme falder på plads, inden europæerne skal sætte deres kryds til maj, ser det anderledes svært ud på asylområdet.

Her spår Inger Støjberg ikke de store chancer for, at man inden valget bliver enige om, hvordan EUs asylpolitik skal se ud i fremtiden.

Faktisk mener hun, at "der er lang vej".

– Jeg tror ikke, at man behøver at være professor hverken i europæisk eller dansk politik for at kunne ræsonnere sig frem til, at det her bliver langvarigt.

– For at være helt ærlig: I dag kunne vi ikke engang blive enige om, hvorvidt man skulle splitte spørgsmålene op, så man kunne tage de ting, man var mest enige om først og prøve at få dem gennemført og lade resten ligge.

/ritzau/