Professor: Brexit-forsinkelse vil skabe valgkaos i EU

Briterne kan måske komme til at stemme ved parlamentsvalget i maj, hvis brexit udskydes.

Ingen har forberedt sig på, at Storbritannien skulle deltage i valget til Europa-Parlamentet i maj.

Men den chance – eller risiko om man vil – ser nu reelt ud til at være til stede.

Det skyldes, at den britiske premierminister, Theresa May, tirsdag åbnede en dør for en afstemning om at udskyde brexit den 29. marts.

Og hvis det sker, ser briterne alligevel ud til at skulle deltage i valget.

– Det ville ikke være nogen køn forestilling. Jeg tror, at stemmeprocenten ville være meget, meget lav, siger Marlene Wind, professor i europæisk politik ved Københavns Universitet.

– Hvis det ender sådan, står vi muligvis overfor endnu et cirkus med mudderkastning og kaos. Brexit-tilhængerne vil råbe "betrayal" (forræderi, red.), fordi det var ikke det, de var blevet lovet.

– Men det er helt uforudsigeligt. Hvad enten det bliver det ene eller det andet, vil der udrulle sig et nyt drama, siger Marlene Wind.

I den oprindelige planlægning af valget har en reform betydet, at Danmark er blevet tildelt et ekstra mandat i parlamentet, fordi de britiske pladser skulle fordeles. Men også det kan gå op i røg.

– Jeg tør næsten ikke spå om, hvad der kommer til at ske. Måske er man nødt til at rulle den reform tilbage på en eller anden måde, siger Marlene Wind.

Theresa May forsøger i øjeblikket at justere den nuværende skilsmisseaftale med EU, i håbet om at den bliver spiselig for det britiske parlament.

Den skal parlamentet stemme om 12. marts. Vedtages den, er der en skilsmisseaftale.

Vedtages den ikke, vil hun dagen efter få parlamentet til at stemme om, hvorvidt Storbritannien skal trække sig ud af EU uden en skilsmisseaftale.

Bliver det også et nej, vil hun dagen efter igen – 14. marts – bede parlamentet om at gå med til at udskyde datoen for, hvornår Storbritannien forlader EU.

Der er blevet talt om, at processen kan udskydes med tre måneder.

Hvis processen bliver udskudt yderligere, kan det reelt betyde, at de valgte ved et eventuelt EU-parlamentsvalg i Storbritannien kun kommer til at sidde på taburetten en mindre del af næste valgperiode.

/ritzau/