Sudans præsident vil slutte optøjer ved at forbyde protester

Præsidenten forbyder uautoriserede protester og forsamlinger og giver mere magt til Sudans sikkerhedsstyrker.

Sudans præsident, Omar al-Bashir, forbyder uautoriserede protester og forsamlinger i landet. Det sker i et forsøg på at få bugt med de optøjer, der har præget landet de seneste måneder.

Præsidentens seneste ordre kommer som del af en landsdækkende undtagelsestilstand, som han indførte i fredags, efter det mislykkedes at dæmpe protesterne mod hans regering.

– Som del af en undtagelsestilstand beordret af præsidenten har han udstedt et forbud mod enhver forsamling eller protest, der ikke er blevet godkendt, oplyser præsidentkontoret.

Omar al-Bashir har samtidig givet markant mere magt til landets sikkerhedsstyrker. De må nu ransage bygninger, hvor "mistænkelige aktiviteter bliver udført", ligesom at de må visitere folk.

Præsidenten har også gjort det forbudt at afspærre veje og stoppe trafikken. Det sker, efter at demonstranter har afspærret veje med sten og træstammer i et forsøg på at holde sikkerhedsstyrkerne ude af deres boligområder.

Ydermere er det blevet forbudt at udgive nyheder, der "skader borgerne i det forfatningsmæssige system", på enhver platform, inklusive sociale medier.

De nye foranstaltninger bliver afvist af gruppen Sudanese Professionals Association (SPA), der har ledt demonstrationerne mod regeringen.

– Vi opfordrer vores folk i hovedstaden, på tværs af alle stater og i byer og landsbyer, til at gå på gaden nu for at udtrykke deres utilfredshed med de nye nødforanstaltninger, oplyser SPA.

I kølvandet på præsident Omar al-Bashirs undtagelsestilstand opfordrer USAs fungerende FN-udsending, Jonathan Cohen, den sudanske regering til at "respektere alle sudanske individers rettigheder".

Samtidig beder Jonathan Cohen Omar al-Bashirs regering om "øjeblikkeligt at sætte en stopper for den voldelige undertrykkelse af fredelige protester".

Siden den 19. december sidste år har der været en række demonstrationer med dødelige udfald i Sudan. Myndighederne hævder, at dødstallet er 31, mens organisationen Human Rights Watch siger, at mindst 51 mennesker – heriblandt læger og børn – er blevet dræbt.

Demonstrationerne begyndte, da myndighederne besluttede at tredoble prisen på brød. Siden har de udviklet sig til et landsdækkende krav om, at præsidenten skal gå af.

/ritzau/AFP