FN-domstol: Briterne skal afgive øgruppe i Indisk Ocean

Storbritannien handlede ulovligt over for Mauritius ved at beholde Chagos-øerne og lod USA opføre vigtig base.

Den Internationale Domstol har mandag afgjort, at Storbritannien skal afstå kontrollen over Chagos-øerne i Det Indiske Ocean så hurtigt som muligt.

Bag ligger en flere årtier lang strid med Mauritius.

Chagosøerne er hjemsted for den strategisk vigtige amerikanske base Diego Garcia. For lidt over 50 år siden begyndte briterne tvangsflytningen af øernes beboere for at gøre plads til USAs base.

Briterne handlede "ulovligt" i forhold til Mauritius, hedder det i den ikke-bindende afgørelse fra FN-domstolen.

For det splittede Mauritius. Og briterne stoppede op midt i dets afkolonialisering.

Mauritius blev selvstændigt i 1968.

Lederen for de 14 dommere ved domstolen, Abdulqawi Yusuf, siger i afgørelsen, at den britiske regering "har pligt til at bringe sin administration af Chagosøerne til ophør".

Under sagen ved Den Internationale Domstol oplyste Mauritius regering, at den var blevet tvunget af briterne til at afstå den fjerne øgruppe for at sikre sig uafhængighed.

Storbritannien har under sagen hævdet, at det hele skete frivilligt.

Domstolen siger, at aftalen mellem Storbritannien og Mauritius ikke blev indgået under ligeværdige forhold. Det var "ikke et oprigtigt udtryk for de berørte mennesker vilje".

Chagosøerne kaldes i dag British Indian Ocean Territory.

Sagen mod Storbritannien blev taget op af domstolen efter en henvendelse fra FNs Generalforsamling. Det bliver også FNs Generalforsamling, der skal beslutte, hvordan "afkoloniseringen af Mauritisk sikres", hedder det.

Den britisk regering har foreløbig ikke reageret på den ikke-bindende afgørelse.

/ritzau/Reuters