Taliban kalder fredsmøde med USA en stor succes

Forhandlinger mellem oprørere og afghansk opposition i Moskva. Vi er tidligt i processen, siger USA-general.

Lederen for en delegation af afghanske talibanfolk i Moskva siger, at fredsforhandlinger med USA i sidste måned var en succes.

Mødet fandt sted i Qatar, og her blev parterne enige om en amerikansk tilbagetrækning fra Afghanistan ifølge Taliban.

Mødet i den russiske hovedstad er mellem Taliban og afghanske oppositionspolitikere. Blandt dem den tidligere præsident Hamid Karzai.

Der deltager således ikke medlemmer af den afghanske regering.

I Washington siger general Joseph Votel, der er leder for den amerikanske centralkommando, at forhandlingerne ikke er nået langt.

– Jeg vil karakterisere, der hvor vi er nu i processen, som meget, meget tidligt i processen, siger han under en høring i Senatet.

– Vi anerkender klart, at de (den afghanske regering red.) er nødt til at være en del af denne løsning og må være med i forhandlinger om aspekter af dette. Vi kan ikke gøre det på deres vegne, lader Votel forstå.

Under mødet i Moskva har Taliban krævet en ny forfatning, skriver nyhedsbureauet AFP.

– Kabul-regeringens forfatning er ugyldig. Den er blevet importeret fra Vesten, og er en forhindring for fred, siger Sher Mohammad Abbas Stanikzai, der leder de radikale islamisters delegation.

– Vi ønsker en islamistisk forfatning, tilføjer han.

Der har ikke været inviteret folk fra den afghanske regering med til mødet i Moskva. Men nogle af rivalerne til den afghanske præsident, Ashraf Ghani, er i den russiske hovedstad. Den mest prominente blandt dem er tidligere præsident Karzai.

I Washington kom det i slutningen af 2018 frem, at præsident Donald Trump ville have ikke bare de amerikanske soldater i Syrien hjem, men også soldaterne i Afghanistan. Siden er der kommet uklare meldinger fra Det Hvide Hus om, hvor man er på vej hen.

Ghanis allierede i Washington insisterer på, at det er den afghanske regering, der skal lede fredsprocessen.

/ritzau/Reuters