Tsipras vil ikke udlevere tyrkiske kupmagere

Græsk regeringschef siger under besøg i Tyrkiet, at afhoppede tyrkiske officerer kun kan udleveres af domstol.

Et to dage langt besøg i Tyrkiet af den græske premierminister har mandag fået en afmålt start. Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har udlovet en stor dusør for at fange otte soldater, der er flygtet til Grækenland.

Det er da også en forbeholden Erdogan, som tirsdag aften kommenterer sit møde med premierminister Alexis Tsipras.

Han fortæller, at han forventer mere græsk velvilje over for Tyrkiets krav om udlevering af de tyrkiske officerer. De beskyldes for at have deltaget i det mislykkede militærkup mod Erdogan og den tyrkiske regering i 2016.

– Vi som tyrkere mener, at alle problemer med Grækenland kan løses fredeligt, siger han.

Tsipras svarer på pressemødet, at han ikke kan afgøre det som premierminister.

– Grækenland må respektere domstolenes beslutninger, siger han.

– Kupmagere er ikke velkommen i Grækenland, men endnu vigtigere er at styrke vores samarbejde om sikkerhedsforhold, fremhæver han.

Inden Tsipras tirsdag forlod Grækenland, blev der på det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu oplyst, at regeringen i Ankara har sat yderligere 74 officerer på en liste over eftersøgte. De anklages for at have deltaget i det fejlslagne militærkup i 2016.

Blandt dem er de otte soldater, som er flygtet til Grækenland.

– På dette vanskelige emne om de otte officerer, der må Grækenland respektere beslutningerne, som tages af domstolen, siger Tsipras.

Tyrkiet vil give fem millioner kroner for hver af de otte til dem, som sikrer, at de bliver fanget.

Tsipras siger på pressemødet mandag aften, at han og den tyrkiske præsident også har drøftet de territoriale spændinger, der er mellem landene om Det Ægæiske Hav. De er enige om at søge en nedtrapning.

/ritzau/Reuters