Ung outsider erklærer sig som ny præsident i El Salvador

Foreløbige optællinger viser, at 37-årige Nayib Bukele står til at vinde præsidentvalget i El Salvador.

Den bare 37-årige politiske outsider Nayib Bukele ser ud til at have vundet præsidentvalget i El Salvador.

Det viser de foreløbige optællinger, som tidligt mandag morgen er offentliggjort af de officielle valgmyndigheder. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge valgmyndighederne har Bukele fået 53 procent af stemmerne og undgår dermed en anden valgrunde. Hans nærmeste konkurrent fra det konservative parti Arena fik bare 32 procent af stemmerne.

Regeringspartiet FMLNs kandidat endte på en fjern tredjeplads.

Arena og FMLN har domineret den politiske scene i det lille centralamerikanske land siden 1992, hvor en fredsaftale afsluttede en årtier lang borgerkrig.

Begge partier har i de senere år dog været indblandet i store korruptionsskandaler og har ikke formået at dæmme op for den organiserede bandekriminalitet, der hærger landet.

Det anslås, at cirka 67.000 salvadoranere tilhører forskellige bander. Landet har knap 6,4 millioner indbyggere.

Bukele var tidligere borgmester i landets hovedstad, San Salvador, og brød i 2017 med regeringspartiet for at starte sit eget parti, Gana.

Bukele har ført i flere meningsmålinger inden valget, og han har især opnået popularitet med løfter om at slå hårdt ned på kriminalitet og korruption samt at sætte gang i landets skrantende økonomi.

Tæt på en tredjedel af landets befolkning lever i fattigdom, og mange salvadoranere har i de senere år valgt at immigrere og søge lykken nordpå i USA.

/ritzau/