OVERBLIK: Venezuelas vej til dyb politisk krise

Flere EU-lande har mandag anerkendt Juan Guaidó som fungerende præsident i Venezuela.

Den venezuelanske oppositionsleder, Juan Guaidó, har mandag sikret sig støtte fra en række europæiske lande, der alle anerkender ham som fungerende præsident i det uroplagede sydamerikanske land.

Det er sket, efter at den siddende præsident, Nicolás Maduro, har afvist at følge et ultimatum fra syv EU-lande om at udskrive nyvalg.

Her er en tidslinje over den politiske udvikling i Venezuela siden den socialistiske leder Hugo Chávez død i 2013.

* Marts 2013: Venezuelas præsident, Hugo Chávez, dør efter 14 år ved magten, hvor han har forsøgt at udøve det "21. århundredes socialisme". Hans foretrukne efterfølger, vicepræsident Nicolás Maduro, tager over.

* April 2013: Maduro bliver valgt som præsident for en seksårig periode efter et tæt valg. Oppositionens kandidat beskylder efterfølgende Maduro for valgsvindel og opfordrer sine støtter til at demonstrere.

* December 2015: Oppositionen vinder magten i Nationalforsamlingen, mens regeringens popularitet daler efter lang tids økonomisk tilbagegang og inflation efter olieprisens nedtur på verdensplan.

* Marts 2017: Højesteretten i Venezuela, der konsekvent har stået på det regerende socialistiske partis side, meddeler, at den overtager Nationalforsamlingens funktioner.

Højesteret vender dog på en tallerken efter ramaskrig fra verdenssamfundet. Derpå følger flere måneder med protester mod regeringen, hvor flere end 100 mennesker dør.

* Juli 2017: Der indkaldes til en folkeafstemning om at oprette en ny og magtfuld lovgivende institution. Afstemningen boykottes af oppositionen.

Det nye forfatningsråd får i udgangspunktet til opgave at omskrive forfatningen, men overtager afgørende lovgivende funktioner. Det fører til beskyldninger om, at Maduro underminerer demokratiet.

* Februar 2018: Samtaler om forsoning mellem regeringen og oppositionen kollapser på grund af uenighed om datoen for næste præsidentvalg.

Regeringen annoncerer, at afstemningen vil blive afholdt i første halvår af 2018. De største oppositionspartier melder et boykot.

* Maj 2018: Maduro genvinder klart præsidentposten over en mindre kendt oppositionskandidat. Deltagelsen til valget er lav, og USA anerkender ikke valgresultatet.

* Januar 2019: Maduro bliver indsat til sin anden seksårige periode som præsident.

Juan Guaidó bliver leder af Nationalforsamling, som stort set har mistet sin magt. Han kalder Maduro for en "tronraner".

* Januar 2019: Guaidó udråber sig selv som midlertidig præsident ved det største møde i oppositionen siden 2019.

Han anerkendes som landets retmæssige præsident af USA og flere af Venezuelas nabolande. Kina og Rusland står dog på Maduros side.

* 4. februar 2019: Storbritannien, Frankrig og Danmark anerkender sammen med flere andre EU-lande Guaidó som fungerende præsident i Venezuela.

/ritzau/Reuters