Venezuelas præsident foreslår valg i utide

Det vil være op til det regeringsudpegede forfatningsråd at beslutte, om der skal vælges nyt parlament.

Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, foreslår at udskrive parlamentsvalg før tid.

Det siger han i en tale til sine tilhængere i Venezuelas hovedstad, Caracas, lørdag, skriver nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Forfatningsrådet, der består af regeringsstøtter, vil drøfte, om der skal udskrives valg til Nationalforsamlingen før tid, siger Maduro, der i sin tale betegner sidstnævnte forsamling som "småborgerlig".

Efter planen skal der holdes valg til Nationalforsamlingen i 2020. Her sidder oppositionen på flertallet af pladserne. Men det folkevalgte organ fik frataget langt de fleste af sine beføjelser i 2016.

Maduro er under pres fra såvel store folkelige demonstrationer i Venezuela som fra udlandet.

For en uge siden gik fire af de store EU-lande – Frankrig, Tyskland, Spanien og Storbritannien – ud og erklærede, at de vil anerkende Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, som fungerende præsident.

Det vil ske, medmindre der udskrives valg til præsidentposten i Venezuela senest søndag, sagde de.

Samtidig meddelte Federica Mogherini, EUs udenrigspolitiske chef, i en erklæring, at EU har samme holdning. Også Danmark støtter Guaidó.

Hvis der ikke kommer et snarligt valg, vil EU tage en række foranstaltninger, og det vil berøre EUs forhold til Venezuelas ledelse, advarede Mogherini.

Maduro har betegnet de store EU-lande som "uforskammede" og har krævet, at de tilbagekalder det ultimatum, de har stillet for hans regime.

Oppositionsleder og parlamentsformand Juan Guaidó udfordrede i sidste uge Maduro ved at udråbe sig selv som Venezuelas legitime præsident.

/ritzau/