Temperaturen i Chicago ændrer sig med 40 grader på få dage

Ekstrem kulde har de seneste dage ramt Midtvesten i USA. Men i løbet af weekenden kommer plusgraderne.

Efter dage med ekstrem kulde øges temperaturen i den amerikanske by Chicago i delstaten Illinois med omkring 40 grader i løbet af weekenden.

Det fremgår af BBCs vejrtjeneste.

Mens Chicago tidlig torsdag morgen lokal tid oplever en temperatur på minus 30 grader, kan temperaturen søndag nå op på 11 plusgrader.

Ifølge Hans Wanner, meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), skyldes de store temperaturudsving, at kold og varm luft fra henholdsvis nord og syd kan bevæge sig uhindret op og ned gennem USA.

– Fugtige og varme luftmasser fra enten Den Mexicanske Golf eller meget kolde luftmasser fra det nordlige Canada kan bevæge sig op og ned gennem Midtvesten.

– Der er ikke bjergkæder, der kan stoppe dem. Der er heller ikke noget hav, som kan varme luften op, før den kommer ned til Den Mexicanske Golf, siger Hans Wanner.

Den geografiske indretning af land, hav og bjergkæder i Nordamerika gør det ifølge meteorologen muligt, at området kan opleve "meget voldsomme vejrfænomener".

Og selv om det i disse dage byder på ekstrem kulde i Midtvesten, så tyder det ikke på, at klimaforandringerne har forårsaget fænomenet.

– Det er selvfølgelig en grov udgave, og det er ikke noget man ser hver dag. Men det er noget de har haft før.

– Så der er formentlig ikke noget klimaforandring i det. Det er bare noget naturen kan finde på på de kanter, siger Hans Wanner.

Det samme kan ifølge Hans Wanner ikke ske i det sydlige Skandinavien, da den kolde luft fra nord skal passere en masse vand, som vil varme luften betydeligt op.

Temperaturen er i flere amerikanske delstater dalet drastisk de seneste dage, og det har sendt flere byer i dybfryseren.

Ifølge amerikanske medier har flere personer indtil videre mistet livet i USA som følge af kulden, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/