Trump advarer amerikanere mod besøg i Venezuela

Amerikanere skal ikke tage til Venezuela, lyder advarslen fra USAs præsident, der spår uro i landet.

Amerikanere skal holde sig ude af Venezuela, indtil de får andet at vide. Det skriver USAs præsident, Donald Trump, på Twitter onsdag.

– Massive protester forventes i dag. Amerikanske statsborgere bør ikke rejse til Venezuela, indtil vi siger andet, skriver han.

Tirsdag advarede Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, om "seriøse konsekvenser", hvis Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, eller hans regering gør skade på oppositionens leder, Juan Guaidó.

Den amerikanske regering vil ikke udelukke nogen reaktion – heller ikke en militær. Ved et pressemøde blev John Bolton fotograferet med en notesblok, hvorpå der stod "5000 soldater til Colombia". Colombia er nabo til Venezuela.

Den politiske uro i Venezuela er spidset til, efter at Juan Guaidó, der er formand for parlamentet, har udråbt sig selv som præsident. Maduro nægter at gå af og anklager Guaidó for at begå et kup.

USA, EU og en række vestlige lande støtter Guaido og hans krav om et nyvalg.

Trump talte onsdag i telefon med Juan Guaidó, hvor han gentog sin støtte til oppositionslederen.

De to politikere aftalte, at de skulle have regelmæssig kontakt frem mod planlagte demonstrationer de næste dage, fortæller en talsperson fra Det Hvide Hus.

I et interview med CNN, der blev vist tirsdag, sagde Guaidó, at han havde talt med den amerikanske præsident adskillige gange.

Samme dag som interviewet med CNN langede præsident Maduro ud efter Donald Trump i et interview med det russiske nyhedsbureau RIA. Han antydede, at Trump havde opfordret til et attentat mod ham.

/ritzau/Reuters