Kolde arktiske vinde holder amerikanere inden døre

Kold vind har gjort sit indtog i flere stater i USA, hvor ikke engang postvæsenet kan komme frem i vejret.

Temperaturen i flere amerikanske delstater er dalet drastisk de seneste dage, og det har sendt flere byer i dybfryseren.

Det ekstreme vejr har sat dagligdagen på pause for mange millioner mennesker, hvor selv det standhaftige postvæsen har måttet give op.

Postudbringningen, der ellers er kendt for sit arbejde med at få posten frem i al slags vejr, måtte blive indenfor på grund af vejret.

Flere borgere er blevet opfordret til at holde sig inde i flere delstater, hvor også skoler og forretninger har været lukkede onsdag.

I Chicago var temperaturen minus 30 grader onsdag morgen lokal tid, men på grund af vinden føles det som minus 50 grader. Flere end 1500 fly blev aflyst fra byens to store lufthavne.

Kulden kommer som følge af arktiske vinde.

– En arktisk luftmasse vil forblive over det centrale og østlige USA i løbet af de næste par dage, lyder meldingen fra det nationale metrologiske institut.

– Der er noget, der hedder koldt, og så er der KOLDT! lyder det videre fra instituttet.

Det kan føre til flere dage med temperaturer på minus 30 grader eller endnu koldere, lyder det fra instituttet.

Borgere i Grand Forks i North Dakota vågnede op til temperaturer på minus 37 grader, og i Minneapolis i Minnesota stod termometeret på minus 33 grader.

Myndighederne advarer om, at det ekstreme vejr kan være livstruende. Nedkøling og forfrysninger kan ske på ganske få minutter i det ekstreme vejr, lyder det.

Ifølge amerikanske medier har mindst fem personer mistet livet som følge af kulden indtil videre.

Varmestuer holder åbent for udsatte borgere som eksempelvis ældre og har udvidet husly for hjemløse. Det gælder omkring 16.000 personer, der skønnes at bo på gaden i Chicago.

/ritzau/AFP