OVERBLIK: Forstå budgetkrisen i USA

Kampen om budgettet for 2019 har udviklet sig til en nervekrig mellem Donald Trump og Demokraterne.

Den netop afsluttede månedlange nedlukning af det amerikanske statsapparat vil koste USA mindst seks milliarder dollar.

Det vurderer kreditvurderingsbureauet S&P.

Nedlukningen blev natten til lørdag ophævet, da USAs præsident, Donald Trump, underskrev en lov fra Kongressen, der giver landet et midlertidigt budget frem til 15. februar.

Her kan du få overblik over, hvad der er op og ned i den amerikanske budgetkrise:

* Siden 22. december 2018 har dele af den offentlige sektor i USA været lukket ned.

* I mere end en måned har ministerier, styrelser og offentlige institutioner ikke udbetalt løn eller ydet service til borgerne, fordi Kongressen og præsident Donald Trump ikke kan blive enige om USAs statsbudget for 2019.

* Nedlukningen er en konsekvens af månedsslange forhandlinger om budgettet mellem Trump og Demokraterne og Republikanerne i Kongressen. Trump har krævet, at det indeholder finansiering af en grænsemur til Mexico til i alt 5,7 milliarder dollar.

* Demokraterne overtog i januar flertallet i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus. De afviser at stemme for et budget med penge til grænsemuren. Forhandlingerne er derfor gået i hårknude.

* Nedlukningen har medført, at mere end 800.000 statsligt ansatte har fået tilbageholdt deres løn. De har enten været tvunget på arbejde eller på orlov.

* 9 ud af 15 ministerier og en lang række andre myndigheder har været helt eller delvist lukket. Det er blandt andet gået ud over national sikkerhed, politi, offentlig transport, parker og museer.

* Finansieringen af de resterende 75 procent af de offentlige myndigheder ligger fast frem til efteråret 2019 som følge af det budget, der trådte i kraft i oktober.

* Natten til lørdag godkendte Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, et midlertidigt budget, som efterfølgende er blevet underskrevet af Trump.

* Det midlertidige budget sætter en stopper for nedlukningen af det amerikanske statsapparat, som indtil videre bliver åbnet i tre uger indtil 15. februar.

* I de tre uger vil præsident Trump forhandle videre med Kongressen om grænsemuren.

* Trump har udtalt, at statsapparatet kan lukke igen 15. februar, hvis ikke der indgås en aftale med Kongressen, der inkluderer penge til grænsemuren. Alternativt vil han erklære en national katastrofe og sikre midlerne uden om Kongressen.

* 20 gange i amerikansk historie har en budgetkrise ført til en hel eller delvis nedlukning. Før den nuværende var den længste nedlukning i 1995 under præsident Bill Clinton. Den varede i tre uger.

Kilder: CNN, Politico, Reuters, Washington Post, MSNBC.

/ritzau/