Store EU-lande vil anerkende Venezuelas oppositionsleder

Frankrig, Tyskland og Spanien kræver et retfærdigt og frit valg udskrevet i Venezuela inden otte dage.

Frankrig, Tyskland, Spanien og Storbritannien erklærer, at de vil anerkende Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, som fungerende præsident.

Det vil ske, medmindre der udskrives valg i Venezuela inden for otte dage.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, skriver på Twitter, at han vil anerkende Guaidó som præsident, medmindre der udskrives valg i næste uge.

Den tyske regerings talskvinde skriver samtidig på Twitter, at forbundsrepublikken er klar til at anerkende Guaidó som midlertidig præsident, hvis der ikke bliver udskrevet valg i det sydamerikanske land inden for otte dage.

I Spanien lyder samme melding fra regeringen.

– Hvis der ikke inden for otte dage er udskrevet et retfærdigt, frit og transparent valg i Venezuela, vil Spanien anerkende Juan Guaidó som Venezuelas præsident, hedder det fra den spanske premierminister, Pedro Sanchez, i en erklæring fremsat på statsligt tv.

Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, har også været på Twitter og anerkende Guaidó som fungerende præsident, hvis ikke der inden otte dage udskrives et fair valg.

– Det er tid til en ny start for Venezuelas lidende befolkning, skriver han blandt andet.

Den danske regering udtrykker lørdag støtte til et "nyt håb i Venezuela".

– Arbejder for en kort deadline i EU for Maduro. Opfordrer til valg inden for en uge. Ellers bør EU anerkende Guaidó som fungerende præsident, skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter.

Mange andre lande i regionen, herunder USA, har kastet deres støtte bag Juan Guaidó. Han er oppositionsleder og parlamentsformand i Venezuela, men har udråbt sig selv som præsident.

Krisen i Venezuela bliver lørdag drøftet i FNs Sikkerhedsråd i New York.

Det amerikanske udenrigsministerium siger, at USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, vil deltage i mødet, og at han vil presse på for at få Sikkerhedsrådet til at anerkende Guaidó.

Rusland, der som USA er permanent medlem af Sikkerhedsrådet, har hidtil kastet sin vægt bag Maduro.

/ritzau/AFP