34 dræbt og 300 savnet ved dæmningkollaps i Brasilien

Det er "en menneskelig tragedie", siger direktøren for brasiliansk mineselskab, efter at dæmning er kollapset.

Antallet af dræbte ved den sammenbrudte dæmning i Brasilien fortsætter med at stige.

Lørdag aften dansk tid bekræfter redningsmandskaber ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er bjærget 34 omkomne i mudderet, som er skyllet hen over veje, huse og marker.

Der savnes omkring 300 mennesker.

Dæmningen ligger ved en af mineselskabet Vales miner, og mange af de savnede er minearbejdere, der var til frokost, da dæmningen kollapsede fredag.

Minens administrerende direktør, Fabio Schvartsman, siger, at der blev sendt store mængder mudder ind over frokoststuen.

Mudderet fra dæmningen skyllede hen mod byen Brumadinho.

Brandvæsnet sagde tidligere fredag, at mange frygtes at være fanget af mudder, der er skyllet hen over et område i forbindelse med dæmningens kollaps.

Dammen over dæmningen kunne ifølge mineselskabets direktør rumme 12 millioner kubikmeter vand. Den var ved at blive nedlagt.

Dele af byen Brumadinho er blevet evakueret, skriver nyhedsbureauet AP.

Lokale tv-billeder har vist, at brandvæsenet i helikoptere i luften og biler på jorden forsøgte at redde overlevende ud af mudderet.

En anden dæmning ejet af mineselskabet Vale kollapsede i 2015 i den brasiliansk by Mariana i delstaten Minas Gerais, hvilket dræbte 19 personer.

Det medførte en af de værste miljøkatastrofer i Brasiliens historie, hvor omkring 250.000 mennesker blev efterladt uden drikkevand.

Direktøren for mineselskabet fortæller, at det nye kollaps "er en menneskelig tragedie, der er meget større end i Mariana".

Men han tilføjer, at de miljømæssige konsekvenser ikke forventes at blive lige så store, skriver AP.

– De primære ofre er vores egne ansatte, sagde minedirektør Fabio Schvartsman på en pressekonference fredag aften.

Ifølge miljøorganisationer understreger ulykken, at der ikke er regulering nok på området.

– Det er den sørgelige konsekvens af, at den brasilianske regering og de ansvarlige mineselskaber ikke har lært lektien, lyder det i en meddelelse fra Greenpeace.

/ritzau/Reuters