1,5 millioner stemmer ja til udvidet selvstyre i Filippinerne

Udvidet selvstyre på den filippinske ø Mindanao anses som den bedste løsning på årtiers uroligheder på øen.

Indbyggere i det sydlige Filippinerne har med et overvældende flertal stemt ja til øget selvstyre i en region med overvejende muslimsk befolkning.

Mere end 1,5 millioner ud af i alt 2,8 millioner vælgere stemte mandag ja ved folkeafstemningen.

Det oplyser landets valgkommission natten til lørdag dansk tid.

Både den filippinske regering og muslimske oprørsledere anser udvidet selvstyre som den bedste løsning på at få afsluttet flere årtiers uroligheder på øen. Urolighederne har siden 1970erne kostet omkring 150.000 mennesker mistet.

Mandagens folkeafstemning er kulminationen på flere års bestræbelser fra regeringen og den største muslimske oprørsgruppe på at skabe fred.

Blodsudgydelser som islamistiske militantes belejring af byen Marawi i 2017, bombesprængninger og væbnede angreb har truet med at afspore forsøget.

Men i juli 2018 underskrev Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, langt om længe en lov, som indebærer oprettelsen af en ny region på Mindanao med navnet Bangsamoro.

Den nye region får større økonomisk selvbestemmelse samt egen regering, parlament og retssystem.

Aftalen indebærer, at oprørsgrupper opgiver deres mål om en selvstændig stat i bytte for udvidet selvstyre. Desuden skal deres omkring 30.000 til 40.0000 bevæbnede medlemmer demobilisere.

Al Haj Murad Ebrahim, der er leder af den største oprørsgruppe, Moro Islamic Liberation Front, er overbevist om, at øget selvstyre er den bedste modgift til den håndfuld ekstremistiske grupper, der fortsat udgør en trussel i Mindanao.

– Disse udbrydergrupper er opstået som følge af frustrationer over fredsprocessen, sagde han, da præsident Duterte sidste år underskrev loven om den nye region.

/ritzau/AP