Guide: Sådan undgår du dyre lån

Det kan ikke komme som et chok for nogen, at det koster penge at låne penge. Sådan er det ganske enkelt. Det behøver imidlertid ikke at koste det hvide ud af øjnene at låne de penge, du har brug for. Hvis blot du sørger for at overveje dine muligheder nøje, kan du nemlig sagtens finde et billigt lån.

Det vigtigste, du skal huske på, er, at det billigste lån er det lån, der matcher din økonomiske situation. Det vil sige, at når du optager et lån, skal du kigge din privatøkonomi igennem i sømmene for at finde ud af, hvilket lån der giver mening for dig. Det er således værd at kigge på eksempelvis lånets størrelse, lånets løbetid og lånets renter og gebyrer.

Find den rigtige størrelse lån
Skal du ud at låne penge, gælder det om at finde et lån, som rent størrelsesmæssigt giver mening i forhold til din økonomiske situation. Det kan nemt blive en glidebane at låne flere penge, end man har råd til, og derfor skal du være yderst påpasselig. De mindste lån er de små kviklån – dem kan du læse mere om her – og ellers findes der større forbrugslån samt kassekredit.

Det kan naturligvis være svært at vide, hvad et passende lån er, for det er altid en individuel vurderingssag. Det hænger dog meget sammen med lånets løbetid, som du også skal kigge på. Løbetiden bestemmer nemlig sammen med lånets størrelse, hvor meget du skal betale tilbage månedligt. Derfor gælder det om at finde en løsning, som gør, at du har penge nok til rådighed hver måned, selvom du skal betale af på dit lån. På den måde er du sikker på, at du ikke kommer til at misligholde din låneaftale, fordi du en måned ikke kan betale dit afdrag.

Vær opmærksom på diverse skjulte gebyrer
Er du forhindret i at betale dit afdrag, skal du betale et gebyr. Netop derfor skal du sørge for ikke at komme til at misligholde din låneaftale. Hos nogle udbydere kan der desuden komme diverse andre gebyrer på, og det er faktisk typisk disse, der får et lån til at løbe op. Vil du have det billigst mulige lån, gælder det derfor om at være opmærksom på disse.

Typisk skal du for eksempel betale et gebyr for at ændre i din låneaftale. Det vil sige, at hvis du eksempelvis vil afvikle lånet før tid eller ændre i dine afdrag, skal du betale et gebyr for det. Derfor skal du være særligt opmærksom, hvis du ved, at din privatøkonomi kommer til at ændre sig i fremtiden. Så risikerer du ikke at komme til at betale en masse uforudsete gebyrer.