Abbas erklærer alle aftaler med Israel og USA for færdige

Mahmoud Abbas erklærer alle aftaler og forståelser med Israel og USA for at være afsluttet.

Det siger den palæstinensiske præsident tirsdag ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau Wafa.

– Palæstinas Befrielsesorganisation (PLO) og staten Palæstina er fra i dag fritaget for alle aftaler og forståelser med den amerikanske og den israelske regering, siger Abbas på et krisemøde.

Han tilføjer, at det blandt andet omfatter sikkerhedsaftaler.

Mahmoud Abbas har tidligere truet med lignende tiltag, men har aldrig ført sine trusler ud i livet.

Abbas’ udmelding kommer som svar på Israels planer om at annektere bosættelser samt Jordandalen på den besatte Vestbred.

Den palæstinensiske leder siger ifølge Wafa, at “Israel nu må bære alt ansvar og alle forpligtelser som en besættelsesmagt over territoriet i den besatte stat Palæstina foran det internationale samfund”.

Abbas tilføjer, at USA som en “primær partner med den israelske besættelsesregering har det fulde ansvar for undertrykkelsen af det palæstinensiske folk”.

Israels nye regerings plan om at annektere bosættelser samt Jordandalen er i overensstemmelse med den amerikanske præsident, Donald Trumps, fredsplan for Mellemøsten.

Planen, der blev præsenteret i slutningen af januar, er blevet kritiseret bredt, og palæstinenserne har blankt afvist den. Det sker af frygt for, at den vil anerkende Israels krav om dele af Vestbredden, som palæstinenserne ønsker som en fremtidig stat.

Det palæstinensiske lederskab har afvist ethvert samarbejde med den amerikanske regering, siden Trump i slutningen af 2017 anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

/ritzau/dpa