Demonstranter og politi kolliderer over mangel på mad i Chile

Demonstranter og politi er stødt sammen i udkanten af Chiles hovedstad, Santiago, mandag lokal tid.

Her har demonstranter kastet brosten og brændt bunker af træ, mens politiet har svaret igen med tåregas og vandkanoner.

Protesterne skyldes mangel på fødevarer som følge af coronaviruspandemien.

Myndighederne i Santiago skriver i en erklæring, at familier sulter i det fattige område El Bosque, hvor mange borgere ikke har et job.

Byens distrikt har været i karantæne siden midten af april.

– De sidste uger har vi haft en stor efterspørgsel på mad. Vi er i en meget kompleks situation med sult og mangel på arbejde, siger El Bosque-borgmester Sadi Melo mandag.

I en tv-transmitteret tale siger Chiles præsident, Sebastián Piñera, senere mandag, at regeringen vil levere 2,5 millioner kurve med mad og rengøringsartikler til hjemmene i El Bosque. De vil blive leveret sent i denne uge eller i begyndelsen af næste uge.

– Vi vil prioritere de mest sårbare familier, siger Piñera og kalder den planlagte levering af mad “historisk”.

Santiago er en af Latinamerikas mest velhavende byer. Dog er der en skarp kløft mellem rig og fattig, og massedemonstrationer over uligheden fandt desuden sted i slutningen af sidste år.

Chile har registreret over 46.000 smittetilfælde med coronavirus. 478 coronapatienter er døde i landet.

Coronavirus har også ramt Chiles senat, hvor 20 medlemmer og fire ministre er smittet med virusset. Det har embedsmænd oplyst mandag.

Sidste onsdag registrerede Chile en stigning på 60 procent i daglige tilfælde af coronavirus på trods af halvanden måned med forebyggende tiltag.

Den store stigning fik landet til at gennemføre en total nedlukning af Santiago, der står for mere end 80 procent af landets smittetilfælde.

/ritzau/Reuters