Afghanistans rivaler enes om at dele magten

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, og hans rival Abdullah Abdullah har søndag indgået en aftale om at dele magten i landet.

– Vi vil dele byrden, og vores skuldre vil – hvis Gud vil – blive lettere, sagde Ghani, da han og Abdullah underskrev aftalen.

Ceremonien blev vist på landsdækkende afghansk tv.

– I de kommende dage håber vi, at vi med samling og samarbejde først kan bane vej for en våbenhvile og siden varig fred, siger præsidenten.

Aftalen skaber håb om, at det politiske dødvande, der har præget Afghanistan siden et omstridt præsidentvalg sidste år, kan være overstået.

Ifølge aftalen får Abdullah til opgave at lede eventuelle fredssamtaler med Taliban. Ghani fortsætter på posten som præsident.

De politiske stridigheder har vanskeliggjort fredsprocessen med Taliban.

Aftalen indebærer, at de to politiske lejre får hver halvdelen af posterne i regeringen.

Desuden bliver den tidligere vicepræsident og krigsherre Abdul Rashid Dostum, som nu har allieret sig med Abdullah, chef for Afghanistans væbnede styrker.

– Forventningen er nu, at de ledere løser de problemer, som Afghanistan står overfor såsom coronavirus og fredsforhandlinger med Taliban, siger politisk analytiker Sayed Nasir Musawi, der befinder sig i Kabul.

Abdullah og Ghani har længe været politiske rivaler, selv om de også tidligere har delt magten mellem sig.

Efter præsidentvalget i september sidste år erklærede den afghanske valgkommission, at Ashraf Ghani havde vundet valget.

Men det officielle resultat blev betvivlet af Abdullah Abdullah. Han udråbte sig selv som præsident og lod sig tage i ed ved sin egen ceremoni.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, byder magtdelingsaftalen velkommen.

– Det er vigtigere end nogensinde før, at alle afghanske ledere samles og arbejder sammen om en varig fred i Afghanistan, siger han.

/ritzau/AFP