Vestager løfter pegefinger: Forbrugere har ret til refusion

Flere EU-lande har indført en praksis, hvor man i strid med EU-regler tillader rejseselskaber at tilbyde vouchers eller tilgodebeviser, når rejser aflyses på grund af coronavirus.

Disse lande har argumenteret for en ændring af EU-reglerne, men det er ikke en del af den plan, som EU-Kommissionen onsdag har lagt frem for turisme i Europa.

– Europæiske forbrugere har ret til refundering, hvis det er det, som de ønsker. Punktum, siger EU-kommissær Margrethe Vestager.

12 lande bryder reglerne for forbrugerrettigheder.

Kommissionen mener dog, at vouchers faktisk er en god ide. Det er de, fordi selskaberne lider. De har alvorlige likviditetsproblemer. Vouchers kan være en løsning, der giver dem noget tiltrængt luft.

Derfor anbefaler EU-Kommissionen, at man gør disse vouchers mere attraktive.

Det kan ske ved, at man gør dem fleksible. Og der kan ifølge Vestager gives ekstra tilbud til forbrugeren – oven i prisen for billetten.

De lande, der bryder EU-reglerne, modtager et brev, hvor der står, at de skal rette ind.

– Disse breve afsendes, mens vi taler, siger Vestager.

Hun understreger, at det er første skridt i en sag om traktatbrud, og hun afviser dermed, at der skulle være tale om et mere forsigtigt forsøg på at få lande til at overholde de fælles regler.

EU-Kommissionen forventer, at disse lande retter ind og accepterer, at forbrugerne skal have refunderet deres billet, hvis de kræver det.

/ritzau/