Bolsonaro vil lade frisører og fitnesscentre åbne

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, erklærer mandag lokal tid, at fitnesscentre og frisører kan holde åbent trods udbruddet af coronavirus.

Ifølge præsidenten er der nemlig tale om essentielle samfundstjenester.

Dermed lægges der op til at slække på de tiltag, der skal holde virusspredningen i skak, på trods af at både antallet af nye smittede og døde stiger i Brasilien.

Ifølge Johns Hopkins University er der i alt 11.625 døde i landet og 169.143 bekræftede smittetilfælde, viser universitetets løbende opgørelse tidligt tirsdag dansk tid.

Præsidenten har argumenteret for, at delstater og kommuner er gået for langt i forhold til påbud om afstand og isolation.

Dermed har han haft samme budskab som USA’s præsident, Donald Trump, der har sagt, at “kuren ikke må være værre end sygdommen”.

– Spørgsmålet om liv må besvares parallelt med spørgsmålet om job, siger Bolsonaro til journalister uden for sin bolig.

– Uden økonomi er der ikke noget liv, der er ikke nogen læger, der er ikke nogen lægemidler.

Bolsonaros seneste erklæring kommer, efter at det brasilianske sundhedsministerium mandag meldte om 5632 nye bekræftede smittetilfælde og 396 nye coronarelaterede dødsfald.

Meldingen om genåbning af frisører og fitnesscentre er kun den seneste i en række af lignende udvidelser til listen af steder, der må holde åbent i landet.

Efter at det først kun var tilladt for apoteker og supermarkeder at holde åbent, lod Bolsonaro i en anden erklæring også kirker og lotterier løbe videre.

Med denne tredje lov udvides listen med essentielle ydelser yderligere til også industriel produktion og byggerier.

Sundhedsminister Nelson Teich siger på en briefing mandag, at ministeriet ikke var blevet spurgt til råds.

Præsidentens holdninger til genåbning har været genstand for stor diskussion. Støtter af præsidenten er gået på gaderne til demonstrationer og blokader.

På den modsatte fløj har folk markeret deres utilfredshed med Bolsonaro blandt andet ved at slå på potter og pander ud af vinduerne.

Brasilien holdt i løbet af weekenden landesorg for at markere 10.000 døde efter coronasmitte i landet.

/ritzau/Reuters