Yderligere fem er døde med Covid-19 i Sverige

Sverige har det seneste døgn registreret fem døde med coronavirus, oplyser landets sundhedsmyndigheder søndag.

Der kan i weekenden være forsinkelser i rapporteringerne, skriver den svenske tv-station SVT.

Folkhälsomyndighetens seneste statistik viser, at i alt 3225 personer er døde med Covid-19 i Sverige. Ifølge hjemmesiden Worldometers er der tale om 31,9 dødsfald per 100.000 indbyggere.

For Danmark er det tilsvarende tal 9,1 dødsfald per 100.000 indbyggere.

De opdaterede tal viser også, at i alt 26.322 er bekræftet smittet med coronavirus i Sverige.

1723 personer får eller har fået intensiv behandling.

Omkring halvdelen af dødsfaldene i Sverige er sket blandt plejehjemsboere.

Myndighederne har erkendt, at der har været ineffektiv beskyttelse af en del ældre, som er blevet ramt af sygdommen, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

– I de svenske medier har der i de seneste uger været mange rapporter om plejehjemspersonale, som fortsat arbejder til trods for mangel på værnemidler, skriver AFP.

Samtidig har en del plejehjemsansatte erkendt, at de er gået på arbejde til trods for, at de havde symptomer på Covid-19.

Nogle ældre siges at være blevet smittet, når de har været bragt til et hospital til anden behandling.

Myndighederne har tidligt under krisen sagt, at det havde topprioritet at beskytte alle, der var 70 år eller ældre. Men alle dødsfald frem til 28. april var blandt 70-årige eller ældre.

– Vi har ikke beskyttet vore ældre. Det er meget alvorligt og en fejl for samfundet som helhed. Vi må tage ved lære af dette forløb. Vi er ikke ude af denne pandemi endnu, hed det i en nylig udtalelse fra Sveriges sundhedsminister, Lena Hallengren, til svensk tv.

/ritzau/TT