EU-topmøde giver Vestbalkan stille håb om optagelse i EU

De vestbaltiske lande som Serbien, Montenegro og Albanien hører hjemme i EU, men landene skal fortsat fokusere på at levere reformer, så de lever op til EU-værdier og -principper, hvis de skal optages i EU.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter videotopmøde mellem EU-landene og de seks vestbaltiske lande onsdag.

– Vestbalkan hører hjemme i EU. Det er der ingen tvivl om for os.

– Vi vil gerne have det vestlige Balkan tættere på os. Men de skal levere på reformer. Det er især kampen mod korruption og styrkelse af menneskerettighederne. Men den frie presse er også en hjørnesten i den europæiske dna, siger von der Leyen.

EU anerkender det arbejde, som landene har gjort allerede og giver sin “uforbeholdne støtte til det europæiske perspektiv for Vestbalkan”, fremgår det af erklæring.

I marts gav EU-landene grønt lys for at indlede forhandlinger med Nord-Makedonien og Albanien om optagelse i EU.

Serbien og Montenegro har allerede forhandlet i mange år om optag i unionen.

Topmødet mellem EU og det vestlige Balkan skulle oprindeligt have fundet sted i Zagreb i Kroatien fra 5. til 7. maj. Men det er coronapandemien kommet i vejen for.

Coronapandemien var også et stort punkt på dagsordenen på onsdagens møde.

EU har mobiliseret en støttepakke på 3,3 milliarder euro til blandt andet styrelse af sundhedsvæsenet og til udstyr, værnemidler, masker og respiratorer.

/ritzau/