101 er anholdt under Interpols operation mod kunsttyve

101 personer er blevet anholdt, og 19.000 stjålne kunstgenstande er blevet beslaglagt under en Interpol-operation. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Operationen var rettet mod bander, som smugler og handler med stjålen kunst fra krigsramte lande, museer og arkæologiske udgravninger. Det oplyser Interpol i en pressemeddelelse onsdag ifølge AFP.

Den omfattende operation, som blev gennemført i 103 lande, førte til beslaglæggelser af mønter fra forskellige perioder, arkæologiske fund, historiske våben, malerier og forsteninger, hedder det.

Blandt andet beslaglagde afghanske politifolk og toldere 971 kulturelle objekter i lufthavnen i Kabul. Genstandene var i et fly, som var på vej til Istanbul.

Spansk politi har i et samarbejde med politi i Colombia fundet frem til sjældne forhistoriske genstande, som kriminelle har stjålet.

Argentinsk politi har beslaglagt 2500 antikke mønter, mens politiet i Letland har beslaglagt yderligere 1375 mønter.

– Organiseret kriminalitet har mange ansigter, siger Interpols generalsekretær, Jürgen Stock.

– Smugling af kulturgenstande er et af dem. Det er ikke en glamourøs forretning drevet af flamboyante gentlemen-svindlere, men af internationale kriminelle netværk, tilføjer han.

Den store Interpol-aktion var et resultat af en efterforskning af 300 sager, der var koordineret i samarbejde mellem Interpol, internationale toldmyndigheder og Europol.

– Politimyndighederne har holdt særligt øje med onlinemarkeder og salgssider, da internettet udgør en vigtig del af den ulovlige handel med kulturgenstande, lyder det i Interpols pressemeddelelse.

I alt blev der beslaglagt 8670 genstande, der var til salg på internettet. Det svarer til omkring en tredjedel af alle genstande, der blev beslaglagt under operationen.

/ritzau/AFP