Canada forbyder alle militæragtige våben efter masseskyderi

Mindre end to uger efter det værste masseskyderi i Canadas historie forbyder landet militærlignende våben. Det skriver CNN.

Forbuddet omfatter omkring 1500 våbentyper, skriver nyhedsbureauet AFP. Deriblandt AR-15 – en semiautomatisk riffel, som har været gerningsvåbnet i flere masseskyderier.

– Du har ikke brug for en AR-15 for at skyde en hjort, siger Canadas premierminister, Justin Trudeau, på en pressekonference.

– Derfor er det med omgående virkning ikke længere tilladt at købe, sælge, transportere, importere eller bruge den slags våben i dette land, siger Trudeau ifølge CNN.

Lørdag er det to uger siden, at en mand bevæbnet med adskillige halvautomatiske håndvåben og mindst to halvautomatiske rifler dræbte 22 mennesker i løbet af 13 timer i provinsen Nova Scotia.

13 af ofrene blev dræbt af skud, mens ni omkom, efter at gerningsmanden havde sat ild til deres boliger.

Den formodede gerningsmand, en 51-årig tandlæge, blev efter en timelang politijagt skudt af politiet og døde efterfølgende.

Et vidne har fortalt, at en af de rifler, manden gjorde brug af, lignede et militærvåben.

– Disse våben blev udviklet udelukkende med et formål. At dræbe det største antal personer på kortest mulig tid. Der er ingen brug for eller plads til den slags våben i Canada, understreger Justin Trudeau.

Canada har langt færre masseskyderier end nabolandet USA.

– Men den hjerteskærende sandhed er, at de sker oftere, end de gjorde før, siger Trudeau, og nævner det seneste masseskyderi i Nova Scotia, et angreb mod en moské i Quebec i 2017 og en massakre på en polyteknisk læreanstalt i Montreal tilbage i 1989.

Med semiautomatiske våben kan der affyres mange skud på få sekunder, fordi der ikke skal tages ladegreb efter hvert skud.

I USA er det lovligt for privatpersoner af købe den slags våben.

En model som AR-15, der oprindeligt blev udviklet i 1950’erne og blandt andet blev brugt af amerikanske soldater i Vietnam-krigen, har været gerningsvåbnet i adskillige skudmassakrer i USA.

Blandt andet da 49 mennesker i 2016 blev dræbt på en natklub i Orlando i Florida. Gerningsmanden var bevæbnet med en pistol og en AR-15. Ifølge en retsmedicinsk rapport blev der fundet 200 skudsår i de dræbte personer

/ritzau/