Kina sætter ny dato for åbning af den årlige folkekongres

Kinas årlige samling af landets parlament, Den Nationale Folkekongres (NPC), vil begynde den 22. maj.

Det meddeler det statslige nyhedsbureau Xinhua onsdag.

Folkekongressen skulle havde fundet sted i marts, men samlingen blev udskudt på grund af Covid-19.

Det nye coronavirus dukkede første gang op i slutningen af 2019 i millionbyen Wuhan, og myndighederne indførte drastiske tiltag som eksempelvis ind- og udrejseforbud til området for at forhindre smittespredning.

I slutningen af februar blev folkekongressen udskudt på ubestemt tid.

Men nu er myndighedernes betingelser for at afholde parlamentssamlingen opfyldt, skriver Xinhua.

Coronaepidemien i landet er kommet under kontrol, og både økonomisk og socialt er Kina gradvist ved at vende tilbage til en normal dagligdag. I Kina er godt 4600 personer registreret døde som følge af virusset.

På kongressen ratificerer de normalt knap 3000 delegerede ny lovgivning, og styrets økonomiske målsætninger bliver også afsløret. Samlingen finder sted i Beijing og strækker sig typisk over ti dage.

Det er uvist, hvor mange dage der er afsat til dette års møde. Lokalregeringen i hovedstaden har indført skrappe karantæneregler for alle udefrakommende, og politikere er opmærksomme på en mulig genopblussen af virusudbruddet.

NPC er ifølge forfatningen fra 1982 Kinas mest magtfulde organ. Ulig den traditionelle opfattelse af et parlament er NPC ikke direkte folkevalgt.

I realiteten fungerer den ofte som et gummistempel for beslutninger truffet af dens stående udvalg, partiets centralkomité og præsidenten.

/ritzau/Reuters