Over 400.000 melder sig arbejdsløse i Norge

412.000 er registreret som arbejdsløse i Norge, oplyser den norske arbejdsforvaltning (NAV).

Det høje tal skyldes de mange, der er blevet registreret som ledige under coronakrisen.

– Ved udgangen af marts var 301.000 personer registreret som fuldtidsledige, siger velfærdsdirektør Sigrun Vågeng.

Det svarer til 10,7 procent af de arbejdsføre nordmænd.

97.000 er registreret som delvis ledige.

– Vi har set en drastisk forværring af arbejdsmarkedet den sidste måned, siger Vågeng.

Samlet set er der for marts måned sket en stigning i antallet af arbejdsløse på 306.000 personer. Kun lidt over 100.000 var altså meldt arbejdsløse ved månedens start.

Vågeng siger, at de initiativer fra regeringen, der har lukket dele af Norge ned for at stoppe spredningen af coronavirus, har ramt enkelte erhvervsgrupper hårdt.

– Vi ser alligevel, at det spreder sig som ringe og rammer hele arbejdsmarkedet og dermed den norske økonomi hårdt, siger hun til NRK.

– Det er svimlende høj tal, siger cheføkonom Tore Stramer fra Danske Erhverv, som påpeger, at der er stor forskel på, hvordan Norge og Danmark har grebet krisen an.

I Danmark er ledigheden til sammenligning steget med 42.315 siden den 9. marts.

– Den massive stigning i ledigheden skal blandt andet ses i sammenhæng med at virksomhederne i Norge har mulighed for midlertidigt at sende deres medarbejdere hjem uden løn.

– Det kaldes for permittering. Omkring 9 ud af 10 melder således, at de er blevet ramt af ledighed på grund af permittering, siger han.

Det står i skærende kontrast til Danmark, hvor ordninger med lønkompensation “har afskærmet tusindvis af danskere fra ledighed”, mener Stramer.

Uden aftalen om lønkompensation ville man i Danmark kunne se lige så stor stigning i arbejdsløse som i Norge, konstaterer han.

/ritzau/NTB