PORTRÆT: Trump-fjende skal lede rigsretssag mod præsidenten

Adam Schiff er kommet i fokus de senere år, efter at han har stået i spidsen for undersøgelser af Trump.

Adam Schiff har jævnligt været offer for USA’s præsident Donald Trumps angreb. Præsidenten har beskyldt ham for at lyve, kaldt ham “korrupt” og “lusket”.

Nu skal 59-årige Adam Schiff, der er demokrat og formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, stå i spidsen for en gruppe, der skal lede en historisk rigsretssag mod Donald Trump.

Adam Shiff har været medlem af Repræsentanternes Hus siden år 2000 for delstaten Californien.

Alligevel har han i mange år været ukendt for den brede amerikanske befolkning.

Men sådan er det ikke længere, forklarer Anders Agner, der er chefredaktør på netmediet kongressen.com.

Adam Schiff har nemlig haft en central rolle i flere undersøgelser af præsidenten. Og det har gjort ham til genstand for nogle af Trumps mange Twitter-angreb, siger Anders Agner.

– Adam Schiff har været en af dem, der har måttet lægge ryg til nogle af Trumps massive angreb. Det er gået hedt for sig, når Trump har tweetet om Adam Schiff, siger han.

Anders Agner nævner blandt andet et eksempel, hvor Trump på det sociale medie Twitter henviser til Schiff som “Adam Shit”.

– Trump har gjort, hvad han kunne for at undergrave Adam Schiffs troværdighed, siger chefredaktøren.

Adam Schiff har som formand for efterretningsudvalget været en af topprofilerne i flere undersøgelser af Donald Trump.

Det skete først i forbindelse med undersøgelsen af Ruslands formodede indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Og siden med Ukraine-sagen, hvor Trumps mulige forsøg på at presse Ukraines præsident til at grave smuds frem om en af Trumps politiske modstandere er blevet undersøgt.

Det er sidstnævnte sag, der nu har ført til, at Donald Trump står over for en rigsretssag.

Samtidig har Demokraterne ifølge Anders Agner forsøgt at finde personer internt, som kan blive partiets ansigt udadtil på samme måde Barack Obama var det, da han var præsident fra 2009 til 2017.

For Adam Schiff kan det komme til at betyde, at partiledelsen vil udse sig ham som en mulig erstatning for Repræsentanternes Hus’ nuværende formand, demokraten Nancy Pelosi, der fylder 80 år i år.

Derfor er det ifølge Anders Agner heller ikke overraskende, at man har valgt Adam Schiff til at lede rigsretssagen mod præsidenten.

– Han er en rutineret politiker. Et af de mest profilerede demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus.

– Han er ikke nogen nybegynder i en Washington-kontekst, og han ved, hvordan man spiller spillet, siger Anders Agner om politikeren, der offentligt fremstår meget afdæmpet og fattet.

Gruppen, der skal fungere som en slags anklagere i rigsretssagen, består af i alt syv demokrater fra Repræsentanternes Hus.

/ritzau/