Vejrforhold kan forværre flere end 100 brande i Australien

Brandfolk kæmper natten til søndag dansk tid for at holde over 100 skovbrande på den australske østkyst under kontrol.

Samtidig advarer de lokale myndigheder om, at brandfaren den kommende uge vil stige i en sådan grad, at det kan gå ud over deres evne til at beskytte lokalbefolkningen.

Brandvæsenet i New South Wales oplyser, at der er udsigt til “alvorlig og ekstrem brandfare” i store dele af delstaten, som er den mest tætbefolkede i Australien. Det er blandt andet her, at storbyen Sydney ligger.

– Når der i forvejen brænder så mange brande, vil hjem og menneskeliv blive udsat for fare, skriver delstatens brandvæsen på Twitter.

– Hvis du bliver truet af ild, er det ikke sikkert, at du kan få hjælp.

Der er flere end 70 aktive brande alene i New South Wales. 36 er ikke under kontrol, oplyser brandvæsenet.

Længere mod nord i delstaten Queensland hærger flere end 50 skovbrande.

Mindst tre personer er omkommet i løbet af weekenden som følge af de mange brande. Derudover er fem personer meldt savnet.

Flere end 150 hjem er blevet ødelagt af flammerne alene i New South Wales.

Også i Queensland gruer myndighederne og brandvæsenet for vejrforholdene de kommende dage. Det oplyser Mike Wassing, der er talsmand for brandmyndighederne i Queensland, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

– Vi forventer tændstiksagtige forhold i store dele af delstaten, og der skal bare én glød til for at starte en brand, som kan vare i mange dage, udtaler han i en pressemeddelelse.

Flere end 5000 australiere i Queensland er blevet tvunget til at forlade hus og hjem og søge i sikkerhed. Det skriver det australske medie ABC.

Australiens premierminister, Scott Morrison, varsler, at militæret kan blive taget i brug for at støtte de 1300 brandmænd, der kæmper mod flammerne.

Flere hundrede civile har desuden meldt sig frivilligt til at hjælpe med slukningsarbejdet.

/ritzau/