Mathias Jensen har netop været på et ugeophold hos FC Nordsjælland. Arkivfoto: Allan Rieck

‘Det var sjovt for mig at diskutere fodbold med andre trænere, der også er nørder’

FODBOLD

Den tidligere RIK og Rønne fB-træner Mathias Jensen var i forrige uge på besøg i FC Nordsjælland i seks dage for at lære, hvordan de nordsjællandske trænere arbejder. Og den bornholmske træner, som pt. står uden et trænerjob efter han for 14 dage siden sagde sin cheftrænerstilling i RIK op, fortæller til Bornholms Tidende, at han er meget imponeret over, hvad han så.

– Det, der var sjovt for mig at se, var, hvordan der faktisk er et fuldtidssetup på deres akademi. Det, synes jeg, var meget spændende. Det overraskede mig meget, hvor mange fuldtidsansatte der mødte ind hver morgen. Helt fra U10 til U19 var der vel 20-25 medarbejdere, som sidder de på kontor og forbereder sig. Og på U15 til U19 kommer akademispillerne jo ind om morgenen og har træning, siger han.

Han tilbragte både tid med nogle af ungdomstrænerne og trænerne for superligamandskabet. Men da superligaholdet skulle spille kamp to gange, mens Mathias Jensen var på besøg, var det kun restitution, som var på programmet under træningspassene.

Fedt at nørde

Derfor mener han ikke, at han som træner lærte så meget på træningsbanen af opholdet, men til gengæld fik han meget ud af at deltage i de fodboldfaglige diskussioner på kontorerne.

– Jeg tror ikke, jeg fornærmer nogen ved at sige, at fodboldfagligheden på Bornholm måske ikke er så stor. Så da jeg kom over og var sammen med andre trænere, der også var lidt nørdede i tingene, var det sjovt for mig at prøve, at der var lidt mere faglighed i det. Ikke så meget på træningsbanen, men mere de debatter og diskussioner, som man har i løbet af hverdagen. Det er på et højere niveau end hvad, jeg har været vant til, siger Mathias Jensen, som giver et konkret eksempel.

– Jeg var med til et spillestilsmøde om torsdagen, hvor akademitrænere, superligatræneren og mig selv var med, og der gik vi helt ned i detaljen omkring, hvordan modstanderen skal agere i forhold til skud på mål. Hvilken vinkel forsvarsspilleren skal dække, og hvilken en målmanden skal dække. Altså helt ned i detaljen. Det er bare ét eksempel på, at man går i dybden med tingene. Og det gør man jo ikke helt på det niveau, som jeg har trænet på, siger han og forklarer, at den slags diskussioner tog man ikke så detaljeret, da han trænede Rønne fB og senere RIK.

– Bornholm har jo ikke uddannede trænere til at kunne tage den debat, og spillerne herover er heller ikke parate til at kunne tage den læring ind, siger han.

Vil fortsat gerne være træner

Kan opholdet gøre dig til en bedre træner?

– Man flytter jo ikke bjerge på en uge. Jeg har jo fået en rigtig god indsigt i, hvordan andre klubber gør i et fuldtidssetup, og det var rigtig vigtigt for mig at se. Men lige om det har gjort mig til en bedre træner på en uge, det tror jeg måske ikke, siger han og forklarer, at han brugte det meste af tiden sammen med ungdomstrænerne, og ungdomstræner er ikke en vej, han umiddelbart selv sigter efter.

– Der er jo stor forskel på at være ungdomstræner på et akademi og seniortræner. I ungdom handler jo 100 procent om at udvikle spillere til et højere niveau, hvor man som seniortræner jo laver sin træning med henblik på at opnå resultater i kampene.

– Og mine tanker har hele tiden været, at jeg skulle være seniortræner, fordi jeg er drevet af resultaterne. Det er det, jeg arbejder hen imod. Men jeg synes også, at det var rigtig spændende at være på akademiet. Jeg har jo fået øjnene op for begge dele, kan man sige, siger han og fortæller, at selvom han netop har sagt sin trænerstilling op i RIK, så er han stadig frisk på at være træner i fremtiden.

– Jeg kunne være træner i morgen. Det er ikke, fordi jeg har mistet lysten til at være træner. Tværtimod. Jeg håber, at jeg er i gang meget snart igen. Der er lige nogle ting, der skal på plads, men jeg håber, at jeg er i gang inden længe.

Bliver det på Bornholm eller et andet sted?

– Det ved jeg ikke helt endnu, vi må lige vente og se.