Foto: Jens-Erik Larsen
FOR ABONNENTER

Fodboldklubber benytter video til at udvikle spillet

Spillerne fra NB Bornholm var godt klædt på til årets sidste kamp i Københavnsserien, hvor bornholmerne hjemme mødte Frederiksberg Boldklub, som sendte de blågule i vinterhi med fire sejre på stribe.

Cheftræner Thomas Jørgensen og assistenttræner Alon Chaviv havde før kampen lavet en grundig research på gæsterne, som de sammen havde analyseret på video.

– Vi kunne se, at de stod meget lavt på banen i deres kampe. Specielt når de ikke havde bolden, hvor de stiller sig meget dybt og forsvarer. Det forberedte vi os derfor på, fortæller Thomas Jørgensen.

Optagelserne stammer fra et såkaldt Veo-kamera, som trænerduen i Nexø selv benytter til at analysere kampe og træning.

– Som træner kan man ofte godt se, hvad der foregår. Alligevel kan det sommetider være rart at få et overblik eller gå i dybden med episoder i kampene. Så kan vi slå ned på bestemte tidspunkter, hvor det går godt eller mindre godt. Vi bruger det meget til at få finpudset detaljerne, siger Thomas Jørgensen.

Det er Alon Chaviv, der har taget initiativ til at få den teknologiske løsning til Nexø.

– Rent taktisk er han utrolig dygtig. Han går meget op i det, og han har et godt syn for det. Han ser ofte vores kampe flere gange, og så spotter han forskellige detaljer i vores kampe, som vi kan arbejde med, fortæller Thomas Jørgensen

Flere klubber på Bornholm benytter video

Kameraet i Nexø er udviklet af virksomheden Veo, der ved hjælp af kunstig intelligens kan filme en sportskamp, uden at kameraet bliver betjent af mennesker, og flere bornholmske klubber er begyndt at benytter sig af teknologien.

Ud over Nexø Boldklub har Viking Fodbold og Elite Bornholm også købt et kamera, ligesom RIK har vist interesse.

Kameraet optager et 180 graders perspektiv over hele fodboldbanen. Det gør det muligt at se kampen fra forskellige vinkler og giver et komplet overblik over banen.

Så fremover skal de bornholmske fodboldspillere vænne sig til, at deres bevægelser bliver fulgt nøje.

På længere sigt er målsætningen at udbrede teknologien til at optage andre sportsgrene. Fodbold er blot begyndelsen.