Forsker om egen fodboldundersøgelse: Smitterisiko er større

Det var sød musik i mange fodboldelskere og fodboldspilleres ører, da det tirsdag kom frem, at en dansk undersøgelse viste, at risikoen for at blive smittet med coronavirus under en udendørs fodboldkamp var lav.

Men konklusionen skal tages med et gran salt, siger en af forskerne bag, lektor Thomas Bull Andersen.

Smitterisikoen er større, end det tallene i undersøgelsen viser, medgiver han.

– Vi har kun set på, om de (spillerne, red.) står tæt på hinanden, men ikke om de rører ved hinanden. Smitterisikoen vil derfor være større, end den vi beregner, siger han ifølge tipsbladet.dk til norske Adresseavisen.

Desuden er smitterisikoen ved eksempelvis at røre ved bolden med hænderne heller ikke taget med i beregningerne.

Undersøgelsen er ud over Thomas Bull Andersen lavet af Nikolas Knudsen og Manuel Thomasen fra Institut for Folkesundhed – Idræt ved Aarhus Universitet.

Den bygger på professionelle fodboldspilleres bevægelser i 14 superligakampe.

Thomas Bull Andersen understreger, at undersøgelsen, der endnu ikke har været igennem en faglig bedømmelse (peer review), skal ses som en hjælpende hånd til dem, der i sidste ende skal beslutte, om og hvornår der kan spilles professionel fodbold.

– Vi har valgt at lægge det ud meget hurtigt, fordi vi ved, at det skal bruges, og fordi vi synes, der mangler konkrete tal for smitterisiko under fodbold, siger han til DR Sporten.

Onsdag viser en undersøgelse foretaget af italienske immunologer og lungespecialister i Italien og Tyskland, at topfodboldspillere og andre eliteatleter i højere grad end andre risikerer at blive smittet med coronavirus.

Det skyldes ifølge undersøgelsen, at eliteatleter med deres anstrengende fysiske udfoldelser i højere grad end andre vil inhalere viruspartikler.

Forskerne bag undersøgelsen mener også, at atleter, der er symptomfri, kan forværre deres tilstand under anstrengende træninger eller kampe.

/ritzau/