Skotland er klar til at forbyde hovedstød for børn

Skotland kan blive det første europæiske land, der forbyder børnefodboldspillere at heade til bolden under træning.

Ifølge BBC er Skotlands Fodboldforbund (SFA) klar til at indføre forbuddet inden for få dage, efter at undersøgelser har påvist en sammenhæng mellem hovedstød og hjerneskader.

I USA har et lignende forbud været på plads siden 2015.

En skotsk undersøgelse, der blev offentliggjort i oktober, konkluderede, at tidligere elitefodboldspillere har en tre en halv gange større risiko for at blive ramt af demens.

Der er dog endnu ikke fundet noget endeligt bevis for, at den forhøjede demensrisiko skyldes mange hovedstød i fodboldkarrieren. Men skotterne har ikke tænkt sig at vente på, at forskerne finder en sammenhæng.

– Vi er nødt til at tage nogle fornuftige, pragmatiske skridt lige nu, og det handler om at forsøge at reducere den samlede belastning, det samlede antal gange en ung spiller header, siger lægen John MacLean, der er tilknyttet fodboldforbundet.

Forbundets direktør, Gordon Smith, slår fast, at forbuddet ikke skal betyde, at spillere i fremtiden ikke lærer at heade til bolden.

I stedet foreslår han at bruge plastikbolde, når børnene skal øve hovedstødsteknik under træningen.

I Danmark har Dansk Boldspil-Union (DBU) tidligere fjernet hovedstød fra programmet i ungdomstræneruddannelsen. Unionen forbyder ikke hovedstød for børn, men anbefaler, at man lader være.

Formanden for DBU’s medicinske udvalg, Per Bjerregaard, understreger, at den skotske undersøgelse ikke bør give anledning til bekymring for forældre, der sender deres børn til fodboldtræning.

– Forældre har ikke grund til at frygte, at deres børn er i særlig risiko ved at spille fodbold og heade til bolden. Det er der allerede belæg for.

– Dertil kommer, at der ikke er flere hjernerystelser hos fodboldspillere end hos andre piger og drenge i andre sportsgrene, og der er altså ikke nogle undersøgelser, der viser øget risiko for, at børn udvikler demens eller kognitive vanskeligheder senere i livet på grund af fodbold, siger han ifølge dbu.dk.

/ritzau/