Flere ældre rammes af grå stær

Der er mange forskellige skavanker forbundet med at blive ældre i dag, og det kan godt være hårdt for ældre at opleve, at de fleste ting pludselig bliver sværere. Det kan være mange forskellige ting, der rammer, og flere ældre oplever ofte problemer med hørelsen og synet.

For nogle ældre drejer det sig om, at de udvikler grå stær. Grå stær er en øjensygdom, der udvikler sig gradvist. Ofte starter den på det ene øje, men med tiden vil begge øjne være påvirkede. Graden af grå stær forværres ofte med tiden, og den mest almindelige årsag til at udvikle grå stær synes at være aldring.

Er grå stær svært at leve med?

Det er meget op til den enkelte at vurdere, hvor generende deres grå stær er. I starten oplever de fleste ikke så stor irritation, men med tiden og udviklingen af sygdommen, vil de fleste gerne have gjort noget ved deres grå stær.

Der er flere forskellige symptomer på grå stær, og blandt andet bliver synes sløret, mens den påvirkede bliver mere overfølsom over for lys og mørke. Det kan hjælpe at gå med solbriller udenfor, men når sygdommen udvikler sig, kan det være ret forstyrrende at skulle leve med.

Kan man blive behandlet for grå stær?

Heldigvis er det muligt at modtage en behandling for grå stær. Det er den mest almindelige øjensygdom og derfor noget, der hele tiden forskes i og opdages ny information om. Der er hvert år 40.000 personer, der opereres for grå stær, og da det er en så almindelig operation, er det samtidig også en operation, der konstant bliver bedre, da den bliver foretaget så ofte.

Den eneste behandlingsform, der findes for grå stær, er en øjenoperation. Mange er bekymrede for at skulle opereres i øjnene, men som nævnt er det en så almindelig operation, at de dygtige øjenlæger ved præcis, hvad de gør, og derfor er det en meget sikker operation.

Selve operationen fungerer på den måde, at man simpelthen erstatter linsen på øjet med en kunstlinse. Øjet bliver først bedøvet, hvorefter den naturlige linse nænsomt fjernes fra øjet. Herefter påsættes en kunstlinse, der er tilpasset patientens synsbehov til præcision, så alle tegn på grå stær forsvinder, og patienten igen vil kunne så klart.

Behøver man briller efter en operation for grå stær?

Ofte har de folk, der rammes af grå stær, tidligere haft brug for briller. Det nedsatte syn har på den måde ikke noget med udviklingen af grå stær at gøre, og derfor kan mange godt tænke, om det kommer til at gøre synet bedre, når man modtager en operation for grå stær.

Der findes to forskellige slags kunstlinser, der kan sættes på øjet, når man behandler for grå stær: En monofokal eller trifokal linse. Som navnene også lidt afslører, er der en forskel på, hvor mange brændpunkter, der er på kunstlinsen.

På monofokal linsen vil man have kun et brændpunkt, hvilket vil sige, at patienten vil have synsproblemer som før, hvor der ikke kan stilles skarpt på alle afstande, og derfor vil patienten stadig have behov for at bruge briller for at kunne se ordentligt.

Derudover vil patienten med en trifokal linse have flere brændpunkter, og dermed vil han eller hun kunne stille skarpt på flere forskellige afstande og kunne se fint uden briller. Det er altså op til den enkelte at finde ud af, hvad de helst vil have, og i samarbejde med øjenlægen finde ud af, hvad der er muligt.

Du behøver altså ikke at leve med grå stær, og hvis du forstyrres af det, er det en god idé at få foretaget en operation.