Bliv klogere på kontinens, inkontinens og afføringsproblemer

Læs om, hvordan rygmarvsskader, multipel sclerose og spina bifida kan medføre vandladnings- og afføringsproblemer.

Skader og sygdomme, der kan give vandladnings- og afføringsproblemer

Ved retention er problemet, at blæren ikke tømmes helt, eller at der generelt er problemer med at lade vandet. Derimod er inkontinens, eller ufrivillig vandladning, manglende evne til at kontrollere vandladningen. Gælder det afføringsproblemer, har du enten ufrivillig afføring, hvor du ikke kan kontrollere, hvornår tarmen er åben eller forstoppelse, hvor du har svært ved at komme af med dit output

Rygmarvsskade og vandladningsproblemer

En rygmarvsskade er en skade, der kan medføre manglende eller nedsatte funktioner, som kan give reduceret mobilitet eller følelse. Det er altså en samlet betegnelse for en række forskellige skader på rygmarven. De fleste mennesker med en rygmarvsskade har blæredysfunktion. Det kaldes en neurogen blære og betyder, at de har en nedsat evne til at kontrollere deres blære.

Rygmarvsskadens effekt på blæren kan medføre, at blæren modtager ufrivillige signaler om at trække sig sammen, hvilket resulterer i ufrivillig vandladning. Rygmarvsskaden kan også medføre, at blæren ikke modtager nogen signaler, hvilket kan resultere i, at blæren ikke bliver tømt. Blæren skal tømmes for urin for at undgå helbredsmæssige komplikationer, f.eks. nyreskader. Det gøres oftest ved hjælp af et engangskateter.

Rygmarvsskade og afføringsproblemer 

Mange mennesker med rygmarvsskade har tarmdysfunktion. Det kaldes en neurogen tarm, og betyder, at de har en nedsat evne til at kontrollere deres afføring. En neurogen tarm kan føre til ufrivillig afføring, forstoppelse eller begge dele. Sværhedsgraden afhænger af omfanget af skaden, og hvor på rygmarven den opstår. Der findes flere forskellige muligheder for at behandle og afhjælpe ufrivillig afføring og forstoppelse. De er anført her efter stigende grad af indgriben:

  • Konservativ behandling
  • Digital stimulering
  • Transanalirrigation
  • Sakralnervestimulering
  • Fremadrettet tyktarmsirrigation
  • Stimulering af sakralnerverod
  • Stomi

Multipel sklerose og vandladningsproblemer

Multipel sclerose er en kronisk sygdom, der nedsætter funktionsdygtigheden og har indvirkning på centralnervesystemet. Sygdommen kan altså påvirke de kognitive og fysiske funktioner, herunder kontrollen over blære og tarm.

Mange mennesker med multipel sclerose har neurogen blæredysfunktion, som betyder, at de har en nedsat evne til at kontrollere blæren. Nogle oplever, at de har brug for at lade vandet oftere eller mere pludseligt, mens andre har problemer med at lade vandet eller føler, at de ikke kan tømme blæren helt. Hvis ikke vandladningsproblemer behandles, kan de have en skadelig indvirkning på sygdommens forløb og derfor påvirke livskvaliteten.

 

Multipel sclerose og afføringsproblemer

Multipel sclerose udvikler sig forskelligt, og de afføringsproblemer, som folk oplever, varierer derfor meget. Omkring 34% af personer med multipel sclerose har problemer i en sådan grad, at det forstyrrer deres livskvalitet og dagligdag.

Afføringsproblemer opstår, når muskelfunktionen, reflekserne eller kommunikationssystemet forstyrres. Det kaldes også neurogen tarmdysfunktion, og symptomerne omfatter diarré, forstoppelse og ufrivillig afføring. Multipel sclerose forårsager ofte en kombination af ufrivillig afføring og forstoppelse.

Spina bifida og vandladningsproblemer

Spina bifida, eller neuralrørsdefekter (rygmarvsbrok), er en gruppe medfødte misdannelser, som skyldes manglende lukning af strukturer omkring rygmarven. Misdannelsen på rygmarven nedsætter ikke blot mobiliteten, men påvirker også blære- og tarmfunktionen.

De fleste børn med spina bifida har blæredysfunktion. Dette betyder, at de har en nedsat evne til at kontrollere deres blære. En neurogen blære kan føre til enten spastisk blære og/eller slap blære, og børn med spina bifida har derfor brug for en god behandling af deres vandladningsproblemer.

Spina bifida og afføringsproblemer 

Mange mennesker med spina bifida har en tarmdysfunktion kaldet neurogen tarm, som gør det svært at mærke, hvornår tarmen er fuld. Evnen til at føle, at tarmen skal tømmes samt afføringens bevægelse gennem kroppen, kontrolleres af nerverne i rygmarven. Ved spina bifida er disse ofte beskadigede. Det betyder, at ufrivillig afføring forekommer hos næsten 90% af tilfælde med spina bifida. En neurogen tarm kan også føre til forstoppelse eller en kombination af ufrivillig afføring og forstoppelse.

Frihed til at leve livet

Der er mange ting, du kan gøre for at bevare kontrollen og leve et aktivt liv med vandladnings- og afføringsproblemer. Det er dog altid en god idé at konsultere din læge, så du kan være sikker på at vælge den rette løsning, der passer til dig og dine behov.

Hvis kontinens påvirker din hverdag, er det vigtigt at handle på det. Uanset om du har vandladnings- eller afføringsproblemer, kan du være sikker på at finde en løsning hos Coloplast, som tilbyder et bredt produktkatalog til både mænd, kvinder og børn. Har du brug for støtte eller rådgivning, der giver dig frihed til at nyde livet uden frygt for lækage, så kan sygeplejerskerne hos Coloplast støtte dig med svar på alle dine spørgsmål. Alle sygeplejersker hos Coloplast har naturligvis tavshedspligt.

Bestil gratis vareprøver hos Coloplast

Diskrete og pålidelige hjælpemidler kan være til stor hjælp, hvis du som har vandladnings- og afføringsproblemer. Er du i tvivl om, hvilke produkter du skal vælge, kan du altid bestille gratis vareprøver hos Coloplast. På den måde kan du nemt og hurtigt afprøve de forskellige produktvarianter for at finde netop de, der gør din hverdag lettere.

Coloplast leverer desuden din bestilling inden for 24 timer på hverdage, og der er fri fragt på alle ordrer. Du kan derfor være helt tryg, når du vælger produkter fra Coloplast.