Invester I fremtiden

Det er ikke bare finanshajer og smarte økonomer som investerer penge, den helt almindelige lønmodtager kan med fordel også investere noget af sine penge. Tidligere har investering været noget kompliceret matematik, man næsten skulle have ph.d. i økonomi for at forstå, men det er faktisk ikke så svært som det umiddelbart kan virke. Dog kræver det at man gør et solidt forarbejde, inden man hopper med på investeringsbølgen.

Kryptovaluta

Du har måske hørt om kryptovaluta? Kryptovaluta er en digital valuta, som ikke er afhængig af penge institutioner eller banker. Det er udbud og efterspørgsel som styrer værdien. Den mest brugte kryptovaluta er Bitcoin. Bitcoin havde enorm værdiøgning i 2017, med efterfølgende fald. Populariteten har derfor også været svingende. Du kan stadig tjene på at investere i kryptovaluta, men det kræver at du sætter din ind i hvordan systemerne fungerer, inden du begynder at handle.

En anden meget investeringsmulighed, som stadig vokser, er crowdlending.

Crowdlending

Crowdlending er når du låner ud dine penge ud til privatpersoner, eller firmaer, igennem en online service, der fungerer som bindeled mellem investorer og låntagere. Faktisk minder crowdlending meget om et normalt lån, da man laver en låneaftale med rente og tilbagebetalingsplan. Det som er specielt, er at et lån kan fordeles mellem flere, altså kan at et lån på 1000 kr. være fordelt på flere forskellige investorer.

Hvis du skal prøve kræfter med crowdlending, som en investeringsmulighed, kræver det at du finder den bedste crowdlending platform. Der findes flere hjemmesider som kan guide dig til at gøre det bedste og sikreste valg af crowdlending platform. Når du skal vælge platform, skal du undersøge renteforhold, buyback garanti og hvad slags lån det er tale om. Også skal du selvfølgelig have nødvendige tillid til platformen. Det er derfor en god ide at bruge tid på at finde den bedste platform, og måske prøve et par stykker ud med mindre beløb, inden du beslutter dig for hvad der passer din økonomi, og dit temperament bedst.

For at få en bedre forståelse af hvilke muligheder der er, kan du læse en anmeldelse af crowdlending platformen Mintos, her.

Crowdfunding

Mens Crowdlending er altså når du låner dine penge ud til andre, med en klar aftale om tilbagebetaling, så er Crowdfunding ren netværksfinansiering.

Ved crowfunding  indsamler man penge fra små og store investorer via en online platform. Altså er der flere som går sammen og betaler for noget. I dag kan man bruge crowdfunding til næsten alt, det kan være kunstprojekter, rejser, indkøb, iværksætter ideer og samfundsnyttige formål. Ofte er det sådan at, hvis projektet ikke opnår det udtalte beløb, bliver det ikke gennemført- og investorerne får pengene tilbage. Hvis det opnår fuld finansiering, vil det ofte være aftale om at investorer får noget tilbage, alt efter hvilket beløb de har finansieret.

Hvordan kommer jeg i gang

Hvis du har lyst til at begynde med investering, er det vigtigt at du gør dig velovervejede tanker om hvad du vil investere i, og hvilken risiko som passer din økonomi og dit temperament. Der findes flere hjemmesider som tilbyder rådgivning på området, om du enten vil researche på egen hånd, eller gøre brug af en investeringsrådgiver.